Σχολικός εκφοβισμός, της Αρετάκη Ελένης (Γ1)

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού – Σχολικός Εκφοβισμός

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) αποτελεί μια ακόμη έκφραση της βίαιης συμπεριφοράς η οποία υπάρχει στον άνθρωπο από την γέννησή του και διαδραματίζεται εντός του σχολικού περιβάλλοντος και έχει ως στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση στο πρόσωπο το οποίο εκφοβίζεται. Σύμφωνα με μελέτες έχει αναγνωριστεί πως στο φαινόμενο του bullying εμπλέκονται διαφορετικές ομάδες ατόμων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
  • Το παιδί που δέχεται βία
  • Το παιδί ή ομάδα παιδιών που ασκεί βία
  • Τα παιδιά θεατές
  • Οι εκπαιδευτικοί
  • Οι γονείς
Ο όρος σχολική βία και σχολικός εκφοβισμός τίθεται όταν ένα παιδί στον χώρο του σχολείου εκτίθεται κατ’ επανάληψη και στη διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος σε αρνητικές πράξεις, μέσω σωματικής ή λεκτικής επαφής καθώς και με άλλους τρόπους, από ένα ή περισσότερα άτομα, γεγονός που συνεπάγεται επιπτώσεις στην προσωπικότητα του ατόμου που εκφοβίζεται. Οι επιπτώσεις αυτές σχετίζονται κυρίως με σωματικές βλάβες ή δυσκολίες στη συμπεριφορά του συγκεκριμένου ατόμου. Ακόμα, το άτομο τις περισσότερες φορές νιώθει φόβο, απόγνωση και συχνά παρουσιάζει και τάσεις φυγής. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που το ίδιο γίνεται επιθετικό και νευρικό προς τους άλλους.    


        Για να αντιμετωπιστεί ο σχολικός εκφοβισμός, αλλά και κάθε είδος bullying οι ειδικοί θεωρούν πως το παιδί το οποίο εκφοβίζεται πρέπει να νιώθει πως έχει δίπλα του ανθρώπους που το στηρίζουν και κυρίως τους γονείς του. Τέλος, αναφέρουν πως δεν πρέπει να φοβάται, αντίθετα οφείλει να έχει το θάρρος να εκφράζει την γνώμη του και να αντιδρά.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz