Μυστικά στην Τέχνη (Μέρος 2ο), της Κατσινέλου Μαριάννας και της Κυρμιζόγλου Όλγας (Γ2)


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
-Μέρος 2ο-

 «Ο Γάμος των Αρνολφίνι» - Βαν Άικ


Ο Γάμος των Αρνολφίνι είναι ένας πίνακας του 1434 και θεωρείται ένα από τα πιο πρωτότυπα έργα στη Δυτική ιστορία για το πλήθος αμφιλεγόμενων συμβολικών στοιχείων που περιλαμβάνει. Αυτό που έχει κάνει εντύπωση στους μελετητές είναι η λεπτομέρεια με την οποία έχει αποδώσει ο ζωγράφος, όχι μόνο το ζευγάρι, αλλά και τον χώρο.

Στον τοίχο, στο βάθος του δωματίου, κρέμεται ένας κυκλικός κυρτός καθρέπτης, στην κορνίζα του οποίου απεικονίζονται σκηνές από τη ζωή και τα Πάθη του Χριστού. Ο καθρέπτης αντανακλά τα πρόσωπα που παρευρίσκονται στη σκηνή, αλλά και τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Ραφαήλ Σάντσιο «Madonna Sistina»


Αν παρατηρήσει κανείς στο βάθος, τα συνηθισμένα σύννεφα… είναι στην πραγματικότητα κεφάλια αγγέλων.


Ντομένικο Γκιρλαντάιο «La Madonna de Saint Giovannino»

Στον πίνακα αυτόν κρύβεται ένα πραγματικό μυστήριο για τους ιστορικούς. Πάνω από τον αριστερό ώμο της Παναγίας μπορεί κανείς να διακρίνει ένα UFO!!!










«Καφές στην Ταράτσα» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, 1888
Ο ερευνητής Τζάρεντ Μπάξτερ υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος πίνακας του Βαν Γκογκ περιέχει μια κρυφή νύξη για τον «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η κεντρική φιγούρα είναι ένας μακρυμάλλης σερβιτόρος με ένα μακρύ χιτώνα που περιβάλλεται από 12 άτομα (ακριβώς όπως ο Ιησούς και οι Απόστολοι). Υπάρχει ένας σταυρός πίσω από τον σερβιτόρο, που είναι ένας αρκετά ισχυρός συμβολισμός.

Τελικά πόσα μυστικά μπορεί να κρύβουν αντικείμενα που έχουμε κάθε μέρα γύρω μας και τι μπορεί να σημαίνουν; Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα ανακαλύψουμε…








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz