Διαδίκτυο και διαπροσωπικές σχέσεις, της Δρίβα Αφροδίτης (Β1)


«Ανθρώπινες σχέσεις υπό εξαφάνιση;»
           
            Με αφορμή την «επίκαιρη δημοσιότητα» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πήρα την απόφαση να εκφράσω στο άρθρο αυτό τις σκέψεις μου για το τι είδους συνέπειες μπορεί να επιφέρει το διαδίκτυο στις διαπροσωπικές σχέσεις των εφήβων.
           
Διανύουμε μια εποχή που η αληθινή φιλία σπανίζει και χρειάζεται «τύχη» για να βρεις ένα άτομο εμπιστοσύνης. Προσωπικά, λοιπόν, πιστεύω ότι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Οι φιλικές σχέσεις ολοένα και αλλοιώνονται, ενώ ενισχύεται ένας κίβδηλος διαδικτυακός κόσμος. Πολλά παιδιά στις μέρες μας κλείνονται στο δωμάτιό τους μόνα τους, με τη συντροφιά μιας οθόνης, μεγάλης ή μικρής. Ταυτόχρονα, ωστόσο, κλείνονται και στον εαυτό τους και αντί να αποσυνδέσουν τις οθόνες, αποσυνδέονται οι ίδιοι από την κοινωνία, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο αντικοινωνικοί. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην άμεση αποδυνάμωση των φιλικών και ανθρώπινων σχέσεων. Συνεπώς, τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας θεωρώ ότι κατέχουν τον ρόλο του «πρωταγωνιστή» στην αλλοτρίωση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των νέων στις μέρες μας.
            Παράλληλα, τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας αποκρύπτουν την προσωπικότητα του εφήβου. Αυτό συμβαίνει, γιατί αρκετοί νεαροί χρήστες παρουσιάζονται ως κάποιοι άλλοι και δεν δείχνουν την πραγματική τους ταυτότητα. Το γεγονός αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις φιλικές σχέσεις, αφού αυτές πρέπει να βασίζονται στην ειλικρίνεια και στην αλήθεια. Επιπρόσθετα, μέσω του διαδικτύου προωθείται ένας γρήγορος και επιφανειακός τρόπος ζωής. Κυριαρχεί η γρήγορη και κωδικοποιημένη επικοινωνία, δίχως την άμεση επαφή και τον διάλογο μεταξύ των εφήβων. Η έλλειψη, λοιπόν, της αλήθειας καθώς και της αμεσότητας κλονίζει τους φιλικούς δεσμούς.
            Κλείνοντας, χρειάζεται να επισημάνουμε ότι το διαδίκτυο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο και μπορεί να λειτουργήσει ωφέλιμα για την επικοινωνία, εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz