Μοναδικά σχολεία από όλον τον κόσμο, της Κατσινέλου Μαριάννας (Γ2)


Μοναδικά Σχολεία από όλο τον κόσμο

·         Ørestad Gymnasium, Κοπεγχάγη-Δανία
Αυτό το σχολείο είναι μια τεράστια αίθουσα παρακολούθησης μαθημάτων με περισσότερους από 1.100 μαθητές λυκείου. Τα μαθήματα γίνονται σε έναν γυάλινο κύβο που ονομάζεται γυμνάσιο. Ο ανοιχτός χώρος χωρίζεται σε διαφορετικά τμήματα από τα «τύμπανα», σημεία με άνετους καθιστικούς χώρους που ενθαρρύνουν την ευελιξία των μαθητών και την δημιουργική σκέψη.

·         Floating School Makoko, Λάγος, Νιγηρία
Βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή της Αφρικής και δέχεται μαθητές όλων των ηλικιών. Αρχικά κατασκευάστηκε για να αντέχει στην άνοδο της στάθμης του νερού στη λιμνοθάλασσα. Έχοντας δύο αίθουσες διδασκαλίας και χώρους παιχνιδιού, αυτό το ασυνήθιστο πλωτό σχολείο έχει τη δυνατότητα να στηρίξει με ασφάλεια περισσότερα από 100 παιδιά ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

·         Ένα σχολείο με ατομική προσέγγιση, Αυστραλία
Εκτός από το ασυνήθιστο και φωτεινό εξωτερικό σχεδιασμό, η στρατηγική διδασκαλίας που εφαρμόζεται από αυτό το σχολείο, δεν είναι παραδοσιακή. Όλοι οι μαθητές έχουν το δικό τους ατομικό σχέδιο εκμάθησης που μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί από τους καθηγητές και τους γονείς. Τα παιδιά, επίσης, έχουν το δικαίωμα να κάνουν τις δικές τους προτάσεις για να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και να τις κάνουν πιο άνετες. Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι πως όλες οι τάξεις γίνονται σε μικρές ομάδες.


·         Carpe Diem Schools, Οχάιο, ΗΠΑ
Αυτό το σχολείο δεν έχει αίθουσες διδασκαλίας. Μέσα στην κύρια αίθουσα υπάρχει ένα τεράστιο γραφείο με 300 θαλάμους. Το κάθε παιδί έχει τον δικό του υπολογιστή που το καθοδηγεί με ατομικό σχέδιο μάθησης.


·         Το φωτεινότερο γυμνάσιο, Στοκχόλμη, Σουηδία
Αντί για τις παραδοσιακές βιβλιοθήκες, αυτό το σχολείο διαθέτει «διαδρόμους μάθησης» που έχει διακριτικούς χώρους για παρουσιάσεις πολυμέσων στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών πολλαπλών χρήσεων. Υπάρχουν, επίσης, περιοχές για ήσυχη ατομική μάθηση και μικρές ομάδες εργασιών. Εκτός από τα παραπάνω, όλοι οι διάδρομοι μάθησης έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Μιας και η καρδιά του σχολείου είναι οι διάδρομοι εκμάθησης, προωθείται η συνεργασία μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Συγχρόνως δημιουργούνται ευκαιρίες για διεπιστημονική μάθηση και απόκτηση γνώσεων διαφόρων πεδίων. Οι διάδρομοι είναι εξοπλισμένοι σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα και φέρνουν την μαθησιακή διαδικασία σε νέο και πιο προχωρημένο επίπεδο.
·         Ένα μοναδικό σχολείο, Έσποο, Φινλανδία
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι μαθητές έχουν την ελευθερία να καθίσουν όπου θέλουν και να συνομιλήσουν με τους φίλους τους. Μπορούν ακόμη και να πηδήξουν από την καρέκλα ή να ξαπλώσουν στον καναπέ αν είναι κουρασμένοι. Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα είναι θετική και χαλαρωτική. Το σχολείο έχει βιβλιοθήκη, γυμναστήριο και λέσχη νέων.


·         TAC SEV, Τουρκία
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το TAC SEV New Campus στην Τουρκία μπορεί να μοιάζει με ένα γραφείο, αλλά μόλις δύσει ο ήλιος, η πανεπιστημιούπολη με μια ζεστή πορτοκαλί λάμψη, μετατρέπεται σε ένα φωτιζόμενο «διαμάντι».


·         SCHOOL OF DESIGN, Αυστραλία
Το School of Design στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, θα έλεγε κανείς, ότι είναι από τα πιο όμορφα φουτουριστικά κτίρια του κόσμου.


Μετά από όλα αυτά τα σχολεία, το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Θα μπορούσε φυσικά να πάρει παράδειγμα από αυτά τα σχολεία τα οποία έχουν καταφέρει να κάνουν την μάθηση πιο ευχάριστη και ξεκούραστη για τους μαθητές και μέχρι στιγμής έχουν πετύχει!!!










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz