Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, του Ανδρεοπούλη Βασίλη (Γ4)


Η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος     
Η πρώτη φορά στο σχολείο αποτελεί για πολλούς γονείς αλλά και παιδιά μια δύσκολη διαδικασία. Το παιδί πρέπει να αποχωριστεί για πρώτη ίσως φορά τους γονείς του και να μείνει σε ένα άγνωστο περιβάλλον με άγνωστα πρόσωπα. Μέσα στην τάξη νιώθει ότι πρέπει να μοιραστεί την προσοχή του δασκάλου με τους συμμαθητές του και να προσαρμοστεί μέσα στην ομάδα.
Η δυσκολία αυτή ωστόσο υπάρχει μόνο στην αρχή. Μπορεί να ξεπεραστεί ακόμα από τις πρώτες σχολικές ώρες ή μέσα στις πρώτες ημέρες.
Πώς βιώνει το παιδί την αλλαγή σχολείου;
Η αλλαγή σχολείου μπορεί να φανεί ως αποχωρισμός, ως απώλεια της μέχρι τότε καθημερινότητας του παιδιού. Χάνει τους φίλους του, τη δασκάλα του, το σχολείο του. Η ηλικία βέβαια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πώς θα διαχειριστεί το παιδί αυτή την αλλαγή. Τα πιο μικρά παιδιά θεωρούνται πιο ευάλωτα στις αλλαγές, γιατί έχουν περισσότερη ανάγκη τη σταθερότητα. Από την άλλη μεριά, τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου βρίσκονται στην εφηβεία. Στην ηλικία αυτή οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί στη ζωή του, ίσως τους θεωρούν και πιο σημαντικούς από την οικογένεια. Επομένως, η αλλαγή σχολείου μπορεί να είναι πιο επώδυνη, αλλά λόγω της πιο μεγάλης ηλικίας και χάρη στην τεχνολογία τα παιδιά μπορούν να κρατούν επαφή με τους παλιούς συμμαθητές τους.
Εκτός από την ηλικία, ένας παράγοντας που επηρεάζει εξίσου το πόσο εύκολα θα προσαρμοστεί το παιδί είναι η ίδια του η προσωπικότητα. Ένα ντροπαλό παιδί δεν μιλά για τη δυσκολία που βιώνει ούτε γκρινιάζει στους γονείς για τη νέα κατάσταση. Η δυσκολία του εκφράζεται μέσα από διάφορες συμπεριφορές που δεν είχε πριν την αλλαγή. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθει εκνευρισμό, μια ανησυχία και να είναι πιο απόμακρο. Για το ντροπαλό παιδί η προσαρμογή είναι πιο δύσκολη σε σχέση με άλλα παιδιά, καθώς ακολουθεί πιο αργούς ρυθμούς λόγω του «δειλού» χαρακτήρα του, αφού ντρέπεται να ανοιχτεί και του είναι πιο δύσκολο να δημιουργήσει φιλίες.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz