Προτεινόμενες ταινίες με θέμα τον ρατσισμό, της Μαρίας Τρανούδη (Γ4)


Θαύμα (2017)
Με τους: Τζέικομπ Τρέμπλεϊ, Τζούλια Ρόμπερτς, Όουεν Γουίλσον, Νόα Τζουπ
Ο August Pullman είναι ένα παιδί γεννημένο με κρανιακή δυσμορφία που δεν πάει στο σχολείο, γιατί ντρέπεται για την εμφάνισή του. Έτσι, κάνει κάτ' οίκον μαθήματα με τη μητέρα του. Όταν τελικά μετά από προτροπή της οικογένειάς του αποφασίζει να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο και να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, αντιμετωπίζει την απόρριψη των συμμαθητών του. Ο August, αρχικά, αντιδράει πολύ άσχημα σε αυτή την κατάσταση. Όμως με την βοήθεια της οικογένειας του καταφέρνει να σταθεί στα πόδια του περήφανος για αυτό που είναι. Σύντομα πολλοί θα καταλάβουν πως πίσω από ένα «παραμορφωμένο πρόσωπο» κρύβεται μία όμορφη ψυχή και ένας πανέξυπνος νους.
Η ταινία αυτή θίγει το ζήτημα του κοινωνικού ρατσισμού και περνάει κοινωνικά μηνύματα για την αγάπη, τη φιλία, το θάρρος και τη δυσκολία των ανθρώπων να δεχτούν οτιδήποτε διαφορετικό από τα δικά τους δεδομένα. Τονίζεται όχι μόνο η έννοια της διαφορετικότητας, αλλά και οι αντοχές, τα ψυχικά αποθέματα και οι θυσίες της οικογένειας που την κάνουν πιο δεμένη. Κυριότερο όλων όμως, αποδεικνύει ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωες της ζωής και ποιο είναι το πραγματικό της νόημα.
Η ταινία έχει ως κεντρικό ήρωα έναν δεκάχρονο που καλείται να πιστέψει στον εαυτό του, να αντιμετωπίσει τη ζωή και να κάνει τους άλλους να δουν την ομορφιά πίσω από το παραμορφωμένο του πρόσωπο. Η ιστορία αγγίζει τον θεατή και τον ευαισθητοποιεί στο θέμα του κοινωνικού ρατσισμού. Τον συγκινεί και τον εμψυχώνει να αντιμετωπίσει και τα δικά του προβλήματα.




Αφανείς Ηρωίδες (2016)
Με τους: Ταράτζι Π.Χένσον, Οκτάβια Σπένσερ, Κέβιν Κόστνερ, Τζανέλ Μονέ
Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία τριών Αφροαμερικανών γυναικών μαθηματικών της ΝΑSA την εποχή του '60, οι οποίες βοήθησαν την Αμερική να κερδίσει τους αντιπάλους της στη Σοβιετική Ένωση στον αγώνα των διαστημικών αποστολών. Οι τρεις γυναίκες χρειάστηκε να παλέψουν με κάθε τρόπο για να κατακτήσουν τα αυτονόητα, σε μία εποχή και έναν χώρο που οι γυναίκες ήταν υποδεέστερες, πόσο μάλλον αν το δέρμα τους είχε και σκούρο χρώμα. Η Κάθριν γίνεται η πρώτη μαύρη γυναίκα που συμμετείχε στην ομάδα συντονισμού του διαστημικού προγράμματος. Όταν εμφανίστηκε, όλοι την κοιτούσαν ως κάτι αξιοπερίεργο. Στην ταινία βλέπουμε τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως το να τρέχει τεράστιες αποστάσεις, επειδή στο συγκεκριμένο κτήριο που εργαζόταν δεν υπήρχε τουαλέτα για «έγχρωμους». Παρ'όλα αυτά, ο επικεφαλής της ομάδας εκτιμά τις δυνατότητές της και της εμπιστεύεται όλο και περισσότερες ευθύνες ενάντια στη δυσαρέσκεια των υπολοίπων. Η Ντόροθι είναι η υπεύθυνη της ομάδας των «υπολογιστών» της NASA και βάζει τα γυαλιά στους άνδρες που προσπαθούν ανεπιτυχώς να λειτουργήσουν τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της NASA. Η Μαίρη έχει το μυαλό και τις ικανότητες, αλλά για να γίνει μηχανικός πρέπει να αποκτήσει την απαιτούμενη πιστοποίηση μέσω σπουδών που δεν παρέχονται σε «έγχρωμους», κάτι που διεκδικεί και το καταφέρνει.

Είναι μία αληθινή ιστορία επιμονής και θάρρους και αναφέρεται σε μια εποχή όπου η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μίας έγχρωμης γυναίκας θεωρούνταν ακατόρθωτη. Παρουσιάζεται με έντονο, αλλά ρεαλιστικό τρόπο η υποβάθμιση και ο ρατσισμός που βίωναν οι Αφροαμερικανοί την περίοδο αυτή. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εντυπωσιακές. Ο θεατής ταυτίζεται με τους ήρωες, νιώθοντας ικανοποίηση και υπερηφάνεια. Σίγουρα, κάποια χαρακτηριστικά στιγμιότυπα θα χαραχτούν ανεξίτηλα στο μυαλό του και μετά το τέλος της ταινίας.


Η Κλέφτρα των Βιβλίων (2013)

Με τους: Τζέφρι Ρας, Έμιλι Γουάτσον, Σόφι Νέλις
Η ταινία επικεντρώνεται σε ένα 9χρονο κορίτσι, τη Λίζελ, η οποία κατά την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δίνεται για υιοθεσία σε μία φτωχή οικογένεια που κατοικεί στη Γερμανία. Η νέα της μαμά είναι μία σκληρή, ψυχρή γυναίκα που απαιτεί την τάξη και την πειθαρχία. Ο νέος μπαμπάς όμως είναι ένας γλυκός άντρας, που της μαθαίνει να διαβάζει και έτσι ανακαλύπτει την αγάπη της για την λογοτεχνία. Όταν ο Μαξ, ένας νέος Εβραϊκής καταγωγής, χτυπά κυνηγημένος την πόρτα τους, η οικογένεια τον κρύβει στο υπόγειο και η Λίζελ αποκτά έναν νέο φίλο. Καθώς ο Μαξ αρρωσταίνει από το κρύο στο νέο του κρησφύγετο, η Λίζελ κλέβει βιβλία από το πλούσιο ναζιστικό σπίτι της πόλης τους και του διαβάζει, προσπαθώντας να τον θεραπεύσει με τη δύναμη των λέξεων. Σταδιακά, για τη Λίζελ και τον Μαξ, η δύναμη των λέξεων γίνεται ο μοναδικός τρόπος διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα γύρω τους.

Η ταινία αφηγείται την περίοδο της καταπίεσης, της ανελευθερίας και της τρομοκρατίας που κυριαρχούσε στη Γερμανία το '40. Η αφήγηση όμως δεν αναφέρεται σε σκηνές πολέμου ή άλλων στρατιωτικών διαπλοκών, αλλά εστιάζει στο δράμα που βίωναν οι άνθρωποι καθημερινά λόγω του συνεχούς φόβου και της αμφιβολίας για τη ζωή τους. Παράλληλα, τονίζεται και η μαγεία που υπάρχει στον κόσμο της λογοτεχνίας και δείχνει πως κάποιες λέξεις τυπωμένες σε ένα χαρτί μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο να ξεφύγει από τη σκληρή καθημερινότητα. Ο θεατής νιώθει έντονη συγκίνηση, αλλά μπορεί να αποκτήσει και ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη για τη λογοτεχνία, βλέποντας την μαγική επίδρασή της.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz