Ο πολιτισμός και ο κορωνοϊός, της Τσακάλογλου Θεοδώρας - Μαρίνας


Ο πολιτισμός και ο κορωνοϊός


Ο πολιτισμός είναι μέρος της ταυτότητας ενός λαού, μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και έτσι παραμένει ζωντανός. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει εξέλιξη του πολιτισμού, αλλά και διατήρηση του παρέχοντάς μας τη δυνατότητα να θαυμάζουμε τα πολιτιστικά επιτεύγματα κάθε εποχής. Όμως, εδώ και έναν χρόνο, εξαιτίας του κορωνοϊού, ένας μέρος του πολιτισμού έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Από τη μία πλευρά, κάποιοι τομείς του πολιτισμού έχουν πληγεί. Αρχικά, τα μουσεία και οι εκθεσιακοί χώροι, όπως οι γκαλερί, δεν είναι προσβάσιμα για τους επισκέπτες. Στη συνέχεια, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι συναυλίες δεν δύνανται να πραγματοποιηθούν με την παρουσία του κοινού. Αντιστοίχως, απαγορεύεται η επίσκεψη στους εξωτερικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι ο Παρθενώνας και η Αρχαία Αγορά. Τέλος, έχουν ακυρωθεί όλες οι εκθέσεις βιβλίου, αλλά και απαγορεύονται οι αγορές από τα βιβλιοπωλεία.

Από την άλλη πλευρά, έχουν εφευρεθεί κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να διατηρηθεί μία επαφή με τον πολιτισμό. Κατ’ αρχάς, κάποια μουσεία μπορούν να είναι προσβάσιμα μέσω του διαδικτύου. Έπειτα, τα θέατρα παρέχουν τη δυνατότητα της παρακολούθησης κάποιων παραστάσεων διαδικτυακά. Τέλος, μπορεί να μη γίνονται εκθέσεις βιβλίου, αλλά κάποια βιβλιοπωλεία προμηθεύουν τους φιλαναγνώστες με τα βιβλία που θέλουν μέσω διαδικτύου.

Επομένως, παρόλο που ο κορωνοϊός έχει πλήξει τον πολιτισμό, υπάρχουν τρόποι διατήρησης του. Άλλωστε, οι συνηθισμένοι ρυθμοί ζωής θα επανέλθουν και οι άνθρωποι θα ξαναέρθουν σε άμεση επαφή με όσα χαρακτηρίζουμε σήμερα πολιτιστικά επιτεύγματα.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz