Εμβόλιο, προσδοκίες και παρενέργειες, της Αβραμάκου Αθηνάς

 

Έχει βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού και αν ναι, ποιες οι παρενέργειες;

              Αυτό το ζήτημα απασχολεί εδώ και μήνες τους γιατρούς, κι όχι μόνο αυτούς, παγκοσμίως. Ποια είναι η αλήθεια όμως σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες έρευνες; Αρχικά, και εννοώντας στην αρχή της χρονιάς του 2020, σίγουρα δεν υπήρχε κανένα δείγμα ή ένδειξη με ποιο τρόπο θεραπεύεται ο ιός. Ο απλός καθημερινός κόσμος και η επιστημονική κοινότητα προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει κάποια λύση απέναντι στον αόρατο εχθρό. Το παθογόνο αυτό μικρόβιο, μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο, πόλη σε πόλη, χώρα σε χώρα. Κάθε τι βρισκόταν σε κατάσταση πανικού και σύγχυσης απέναντι στο άγνωστο. Όταν, λοιπόν, τον Μάρτιο μπήκε σχεδόν όλος ο πλανήτης σε καραντίνα, αλλά και η Ελλάδα, επικράτησε χάος. Τότε τα νοσοκομεία «πήραν φωτιά», αναζητώντας το κατάλληλο εμβόλιο.


Αφού η χώρα μας βγήκε από το πολύμηνο lockdown της, κλινικές από όλο τον κόσμο, όπως στη Βρετανία, είχαν αρχίσει ήδη δοκιμές εμβολίων σε υγιείς ανθρώπους, αναφέροντας πως δεν υπήρχε κάποια σοβαρή παρενέργεια. «Θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Πολλαπλές τέτοιες προσεγγίσεις έκαναν κι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.



Ύστερα από αμέτρητες, συνεχόμενες και αλλεπάλληλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού, φτάνουμε στο σήμερα. Νοέμβριος 2020. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα, φαίνεται ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να προμηθευτεί τα εμβόλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ξεκινήσουν σταδιακά να εμβολιάζονται άνθρωποι, ήδη από τις αρχές του 2021. Ο ελληνικός πληθυσμός μοιάζει να καθησύχασε με αυτή την είδηση και όλοι αναμένουμε τα καλύτερα. Είναι σημαντικό, φυσικά, να συλλογιστούμε πως οι προσπάθειες για την τήρηση των μέτρων πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να μην επαναπαυτούμε και θεωρήσουμε το εμβόλιο από μόνο του πανάκεια. Αντίθετα οφείλουμε να εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται για να αποφύγουμε νέα έξαρση του ιού.










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz