Ο ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, του Νίκου Χλαπουτάκη


Ο ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ



    Έχει περάσει ήδη ένας μήνας από τον θάνατο του διάσημου ποδοσφαιριστή Ντιέγκο Μαραντόνα και ακόμα όλη η υφήλιος καλύπτεται από ένα πέπλο θλίψης και πένθους. Όμως, πώς απέκτησε τον τίτλο του ίσως καλύτερου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών και γενικότερα ποια ήταν η ποδοσφαιρική του καριέρα;

    Η φήμη άρχισε στο Μουντιάλ του 1986. Τότε ο Μαραντόνα κατάφερε να κερδίσει την καρδιά του πλήθους με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Μάλιστα εκεί κατόρθωσε να επιτύχει να βάλει το «γκολ του αιώνα» και στον ίδιο αγώνα να διαπράξει το μεγαλύτερο ‘’έγκλημα’’ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το «γκολ του αιώνα» χαρακτηρίζεται έτσι όχι απ’ την εκτέλεση του σουτ αλλά απ’ τη διαδικασία που τον οδήγησε  σε αυτό, καθώς περνώντας όλους τους αμυντικούς λες και ήταν κούκλες καταφέρνει να βάλει το γκολ από τάκλιν που του έκανε παίκτης της άλλης ομάδας. Από την άλλη το μεγαλύτερο «έγκλημα» στην ιστορία του ποδοσφαίρου ήταν  το γκολ του έναντι της Αγγλίας χρησιμοποιώντας το χέρι του, «το χέρι του θεού», όπως δήλωσε ο ίδιος.

    Φυσικά η φήμη του Μαραντόνα δε δημιουργήθηκε μόνο από έναν αγώνα. Η ποδοσφαιρική ζωή του Μαραντόνα είναι γεμάτη από τέτοιες στιγμές δόξας. Από την αρχή, στα δεκαέξι του, φορώντας την φανέλα των Argentinos όπου έβαλε 115 γκολ σε 167 αγώνες, συνεχίζοντας στην αποθέωση του στη Νάπολη (115 γκολ σε 259 αγώνες) και μέχρι το τέλος της καριέρας του, ο Μαραντόνα αποδείχθηκε ικανός να ξεσηκώνει τα πλήθη όλη του τη ζωή.

    Ωστόσο θεωρώ ότι η μεγαλύτερη προσφορά του Μαραντόνα ήταν που στάθηκε σαν πρότυπο στα φτωχά παιδιά της Αργεντινής. Έχοντας αυτόν σαν ίνδαλμα στο μυαλό τους δεν πέφτουν, θλιμμένα και απογοητευμένα από τη μοίρα τους,  στην επιρροή των ναρκωτικών και δεν καταφεύγουν σε εγκληματικές πράξεις. Αντ’ αυτού παλεύουν και προπονούνται κάθε μέρα για να μοιάσουν στο κοντό παιδί της διπλανής πόρτας, το οποίο κατέληξε να κατέχει τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα.

    Ο Μαραντόνα, όπως και να έχει, είχε μια ζωή γεμάτη πλούτο και δόξα. Ακόμα και αν είχε τιμωρηθεί για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών δύο φορές, αυτό δεν μετράει, καθώς έχει αφήσει πίσω του μια κληρονομιά που μπορούν παιδιά και ενήλικες να την κοιτάνε από μακριά και να τη θαυμάζουν.  













Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz