Η ψυχολογία των εφήβων, της Νταγιάνας Ναζάι

 

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ



      Η εφηβεία είναι μία δύσκολη περίοδος στην οποία, οι έφηβοι περνάνε μία φάση αλλαγής, σωματικής αλλά και ψυχολογικής. Σε αυτήν την περίοδο, λοιπόν, οι έφηβοι είναι πιο ευέξαπτοι και η ψυχολογία τους αλλάζει αρκετά εύκολα. Με την πανδημία του κορωνοϊού και την καραντίνα, πολλοί είναι οι έφηβοι που επηρεάστηκαν ψυχολογικά.

    Αυτή η κατάσταση είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους και μερικοί δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν ακόμα. Έτσι δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και προβάλλουν μια επαναστατική-αντιδραστική συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα να αψηφήσουν την καραντίνα ή να αρνηθούν να φορέσουν μάσκα. Κάποιοι άλλοι, δείχνουν μια κάποια αδιαφορία για τα γεγονότα και απλά υπακούν στα μέτρα χωρίς να ενδιαφέρονται για ποιο λόγο κάνουν όλα αυτά και για το τι πραγματικά γίνεται. Βέβαια, υπάρχουν και οι έφηβοι που έδειξαν ωριμότητα, περισσότερη και από ενήλικες, και συμμορφώθηκαν αμέσως με τα μέτρα για το κοινό καλό και την προστασία του κόσμου. Επίσης, αυτή η κατηγορία των εφήβων ευαισθητοποιήθηκε για το θέμα με τους ήρωες-γιατρούς δείχνοντας, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, την ευγνωμοσύνη της. Τέλος, υπάρχουν και οι έφηβοι που δεν αντέχουν το γεγονός ότι εκείνοι βρίσκονται στο σπίτι, ενώ έξω άνθρωποι πεθαίνουν από έναν αόρατο εχθρό. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, παθαίνουν κατάθλιψη, νιώθουν απογοήτευση και κάνουν άσχημα σενάρια στο μυαλό τους για το μέλλον της ανθρωπότητας.

    Ανεξαρτήτως από τον τρόπο που έχουμε εκλάβει την όλη κατάσταση, πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε με τα μέτρα και να καταλάβουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αν δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε ή να συνειδητοποιήσουμε το τι γίνεται, μπορούμε κάλλιστα να συζητήσουμε με τους γονείς μας ή με οποιονδήποτε φίλο ή φίλη μας που εμπιστευόμαστε.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz