Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, της Θεοδώρας - Μαρίνας Τσακάλογλου

 



Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το «Facebook», το «Instagram», το «Twitter» και πολλά ακόμη. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ποικίλα πλεονεκτήματα, μα συνάμα και μειονεκτήματα.

    Από τη μία πλευρά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν αρωγή στην επικοινωνία των ανθρώπων. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι δύνανται να ξαναβρούν τους παλιούς τους φίλους και τους παλιούς τους συμμαθητές. Στη συνέχεια, προσφέρουν επικουρία στη διάδοση μηνυμάτων κατά της βίας και υπέρ του σεβασμού, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ειρήνης. Παράλληλα, διαδίδονται μηνύματα για καλούς σκοπούς, όπως είναι η βοήθεια  σε κάποιον άνθρωπο ο οποίος έχει ανάγκη, η πρόσκληση σε αιμοδοσία για τη βοήθεια ενός συνανθρώπου, η συγκέντρωση και διανομή βασικών υλικών αγαθών στους φτωχούς ανθρώπους. Τέλος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στην ενημέρωση όλων των ανθρώπων για την επικαιρότητα, μα ταυτόχρονα και για τα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η φτώχεια, η ανεργία, η οικολογική καταστροφή, ο υπερκαταναλωτισμός, η βία, η εγκληματικότητα  ο ρατσισμός και οι κοινωνικές ανισότητες.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ποικίλα μειονεκτήματα. Αρχικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης. Έπειτα, προβάλλονται λανθασμένα πρότυπα στα παιδιά, όπως διάσημοι άνθρωποι χωρίς πνευματικά προσόντα ή ότι κάποιος μπορεί να επιτύχει στη ζωή του χωρίς καμία προσπάθεια και γενική παιδεία. Παράλληλα προβάλλεται ότι το χρήμα είναι ο μοναδικός στόχος ενός ανθρώπου. Επιπλέον, άλλοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα. Επιπρόσθετα, μπορούν  να προκληθούν σωματικά προβλήματα, όπως προβλήματα όρασης, λόγω της πολύωρης χρήσης οθόνης. Τέλος, κάποιοι φρονούν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ανούσιο χάσιμο του ελεύθερου χρόνου, επειδή οι άνθρωποι μπορούν να απασχοληθούν και με άλλες δραστηριότητες, όπως να διαβάσουν ένα βιβλίο, να κάνουν ένα άθλημα, να δουν μία ταινία ή να ακούσουν μουσική.

Συλλήβδην, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ποικίλα πλεονεκτήματα, αλλά ταυτόχρονα πολλά μειονεκτήματα. Άρα, όλοι είναι καλό να χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μέτρο.












Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz