Δεν υπάρχει ελπίδα για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, της Κωνσταντίνας Σταμούλη και της Έλενας Δούρου

    

    Το Αφγανιστάν τα τελευταία 25 χρόνια βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με φανατικούς ισλαμιστές,  τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ξαναπήραν την εξουσία πρόσφατα. Οι Ταλιμπάν που εφαρμόζουν τον ισλαμικό νόμο (σαρία), επιβάλλουν πολύ αυστηρούς περιορισμούς, κυρίως στις γυναίκες.


    Έχουν κλείσει πολλά σχολεία, δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να σπουδάσουν και να εργαστούν παρά μόνο στον τομέα της υγείας, στον οποίο μπορούν να δουλεύουν μόνο ως γιατροί και νοσηλεύτριες και αυτό γιατί οι Ταλιμπάν τις έχουν ανάγκη.


    
    Εκτός από τη βία που δέχονται από το καθεστώς, οι γυναίκες επίσης αντιμετωπίζουν καθημερινά ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση και εκμετάλλευση, καθώς τους έχουν αφαιρεθεί ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματα που τους είχαν δοθεί.

 
    Σύμφωνα με τη Χούμα Αχμαντί πριν την κυβέρνηση Ταλιμπάν οι γυναίκες είχαν καταβάλλει προσπάθειες για να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες, αλλά δυστυχώς η προσπάθεια τους ματαιώθηκε εξαιτίας της ανόδου του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

   
    Θεωρούμε πως οι γυναίκες θα πρέπει να ενωθούν και να παλέψουν όλες μαζί, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην παιδεία, στη μόρφωση και γενικότερα τη θέση τους στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή αλλά και το δικαίωμα στην ψυχαγωγία και την ενδυμασία, εφόσον δεν γίνονται κατανοητά από την κυβέρνηση.
         Ελπίζουμε ο αγώνας τους να δικαιωθεί και να εξασφαλίσουν όλοι ίσα  δικαιώματα ανεξαρτήτως φύλου. 














Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz