Η βία σήμερα, του Κωστή Κωνσταντακάκη

    Στις μέρες μας έχουν παρατηρηθεί πολλά διαφορετικά φαινόμενα απάνθρωπης συμπεριφοράς, είτε στο σχολείο, είτε μέσα στις οικογένειές μας, ακόμα και στις  σαββατιάτικες βόλτες μας με τους φίλους μας.

    Πρόσφατα, πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ διάφορα περιστατικά βίας. Αρχικά,  γίναμε όλοι μάρτυρες της δολοφονίας του 19χροου ΑΛΚΗ, ο οποίος μαχαιρώθηκε από φανατικούς «οπαδούς» του ΠΑΟΚ, επειδή απλά  υποστήριζε την ομάδα του ΑΡΗ. Επιπρόσθετα, καθημερινά αρκετές παρέες ανηλίκων απειλούν άτομα μικρότερων ηλικιών και τα χτυπούν προκειμένου να κλέψουν τα πορτοφόλια  και τα κινητά τους. Έτσι η αγάπη για μια ομάδα και η ήρεμη σαββατιάτικη βόλτα μετατρέπονται σε επικίνδυνες  επιλογές.



    Τα παραπάνω παραδείγματα δεν είναι απλές καταστάσεις που συμβαίνουν τυχαία χωρίς να έχουν επιπτώσεις. Καταρχάς βασική επίπτωση είναι η επαναλαμβανόμενη βία, αφού τόσο οι οπαδοί όσο και οι παρέες ξεκινούν να ανταποδίδουν και τελικά κυριαρχεί ο κύκλος  της βίας. Επίσης αρνητική συνέπεια είναι ο φόβος και η ψυχική ανασφάλεια που αισθάνονται όλοι όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ή να βγουν και να διασκεδάσουν με την παρέα τους.


    Όπως όλα τα προβλήματα, έτσι και σε αυτό υπάρχουν  τρόποι αντιμετώπισης. H  οικογένεια και το σχολείο μπορούν να είναι οι φορείς αντιμετώπισης της βίας, καθώς έχουν τη δυνατότητα να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά με σωστό τρόπο, ώστε να γίνουν σωστοί πολίτες. Επιπλέον, τα ΜΜΕ πρέπει μέσω του ήχου και της εικόνας να τονίσουν τις επιπτώσεις της βίας και γενικά όλων των απάνθρωπων συμπεριφορών. Μόνο έτσι δύναται το πρόβλημα της βίας στην κοινωνία μας να περιοριστεί.










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz