Ταινίες με αντιπολεμικό περιεχόμενο, του Κωνσταντίνου Βαβανάτσου

 

Με αφορμή  την καινούργια ταινία η οποία βγήκε στο Netflix αποφάσισα να γράψω για ταινίες με αντιπολεμικά μηνύματα.


1. Ουδέν νεότερων από το δυτικό μέτωπο.

Πολεμικό δράμα (2022)


Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Εριχ Μαρία Ρεμάρκ ο οποίος ήταν και ο ίδιος βετεράνος του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου.


Υπόθεση: Τέσσερις Γερμανοί φίλοι 18 χρονών αποφασίζουν να πάνε να πολεμήσουν ενάντια στους Γάλλους. Ο πόλεμος, όμως, αποδεικνύεται πως δεν ήταν όσο ωραίος είχαν φανταστεί. Η ταινία θα δείξει επίσης σε έναν άνθρωπο πως μέχρι και οι νέοι Γερμανοί δεν ξέρανε τι ακριβώς θα κάνανε και τι θα γινόταν στον πόλεμο.

Η ταινία θα προκαλέσει σε πολλούς συναισθήματα συμπόνιας και στεναχώριας.


2. Πλατούν

Πολεμικό δράμα(1986)


Υπόθεση: Ένας νεαρός πηγαίνει στον πόλεμο του Βιετνάμ και αντιμετωπίζει κάποιες συνθήκες τις οποίες δεν τις περίμενε. Επίσης, ο πρωταγωνιστής όχι μόνο πρέπει να αντέξει τις συνθήκες του πολέμου, αλλά πρέπει να διαλέξει ποιον από τους δύο λοχίες που είναι στο στρατόπεδο θα ακολουθήσει.


Η ταινία έχει βραβευτεί με 4 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων είναι και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.


3. Αποκάλυψη, Τώρα! (Apocalypse Now)

Πολεμικό δράμα(1979)


Υπόθεση: Ο λοχαγός Γουίλαρντ διεισδύει με μια άκατο και μια μικρή ομάδα ανδρών στα ενδότερα της ζούγκλας του Βιετνάμ, με αποστολή να βρει και να εξοντώσει τον συνταγματάρχη Κουρτζ. Πρόκειται για έναν χαρισματικό αξιωματικό, ο οποίος, όμως, πλέον έχει παραφρονήσει και ενορχηστρώσει τον δικό του πόλεμο. Το ταξίδι αυτό, ωστόσο, θα πάρει διαστάσεις κατάβασης στην καρδιά του ερέβους.


Η ταινία αποτελεί ένα υπέροχο δείγμα γραφής ενός καταξιωμένου σκηνοθέτη. Ο σκηνοθέτης θέτει φιλοσοφικά ερωτήματα μέσα από άξιες κινηματογραφικές σκηνές.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz