Τα Μοναστήρια των Μετέωρων, του Μάνου Φουντή

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα σύμπλεγμα βράχων έξω από τη Καλαμπάκα στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Οι μονές που είναι χτισμένες στις κορυφές αυτών των βράχων σίγουρα αποτελούν ένα αξιοθαύμαστο θέαμα, και με αφορμή την εκδρομή της Γ’ Τάξης του Β’ Γυμνασίου που θα πραγματοποιηθεί εκεί μεταξύ 29 – 31 Μαρτίου, θα αναλύσουμε συνοπτικά αυτά τα ιδιαίτερα κτίσματα και την ιστορία πολλών αιώνων που τα περιβάλλει.


Το άγριο και απροσπέλαστο τοπίο προσέλκυσε ασκητές του Χριστιανισμού, όμως η ακριβής χρονολογία που άρχισε η εγκατάσταση δεν είναι γνωστή, με κάποιες γνώμες βυζαντινολόγων να υποστηρίζουν ότι άρχισε πριν τον 11ο αιώνα. Άλλες ιστορικές πληροφορίες ονομάζουν κάποιον «Βαρνάβα» ως τον πρώτο ασκητή οικιστή, ο οποίος μεταξύ 750-720 ίδρυσε τη Σκήτη του Αγίου Πνεύματος.

Τα μοναστήρια γνώρισαν μια ακμή από τα τέλη του 15ου και τον 16ο αιώνα. Ιδρύθηκαν νέες μονές, καθολικά και μοναστηριακά κτίσματα, που κοσμήθηκαν με αγιογραφίες.

Παρόλα αυτά, μετά από τον 17ο αιώνα, που αποτέλεσε την ακμή του μοναχισμού, άρχισε το σύμπλεγμα αυτό των μοναστηριών να παρακμάζει, με μόνο μερικά μοναστήρια να λειτουργούν σήμερα, καθώς πολλά έχουν καταστραφεί.

Την δεκαετία 1920 λαξεύτηκαν κλίμακες και σήραγγες στους βράχους καθιστώντας τις μονές προσβάσιμες από το γειτονικό οροπέδιο, με συνέπεια η παραδοσιακή μέθοδος επικοινωνίας και ανεφοδιασμού τον μονών με ανεμόσκαλες, σκοινιά, τροχαλίες και καλάθια, να εγκαταλειφθεί.



Σήμερα, τα Μετέωρα θεωρούνται προστατευόμενος βιότοπος, και έξι μονές είναι επισκέψιμες

1. Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος / Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά.

2. Η γυναικεία Ιερά Μονή Ρουσάνου / Αρσάνη.

3. Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο.

4. Η μονή των Αγίων Πάντων / Ιερά Μονή Βαρλαάμ.

5. Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος.

6. Η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου.



Υ.Γ. Την ώρα που δημοσιεύεται αυτό το άρθρο οι μαθητές της Γ’ Τάξης του Σχολείου μας βρίσκονται εκεί. Τους ευχόμαστε να περάσουν καλά, και να εκτιμήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία! 










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz