Η παχυσαρκία σήμερα, από τις Παινέση Παυλίνα και Ράμμου Μαρία

Παχυσαρκία είναι η κλινική κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα και μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Προσδιορίζεται από τον δείκτη μάζας σώματος. Ο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) συνδέεται με το ποσοστό σωματικού λίπους και με το συνολικό σωματικό λίπος

Το υπερβολικό σωματικό βάρος σχετίζεται με διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ορισμένα είδη καρκίνου, οστεοαρθρίτιδα και άσθμα. Συνεπώς η παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο ζωής, αφού είναι μια από τις κυρίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

 


Επιπλέον, εμφανίζονται επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία και στον οικονομικό τομέα, ειδικά στο σύστημα υγείας. Τα σημερινά κοινωνικά στερεότυπα οδηγούν σε διακρίσεις συνήθως κατά των παχύσαρκων που επηρεάζουν την εμφάνιση  και προκαλούν άγχος και κατάθλιψη στα άτομα αυτά.

 


Στην εποχή μας, η αντίληψη του κοινού για το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι, συχνά, υπερβολική και υπάρχει, συνήθως, μια προσπάθεια επίτευξης του «ιδανικού» σωματικού βάρους. Αυτό το πρότυπο διαμορφώνεται, κυρίως, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ταυτόχρονα ταυτίζεται με την έννοια της ομορφιάς και όχι με αυτήν της καλής υγείας, που θα έπρεπε να είναι και ο στόχος. Σε όλη τη διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπου η παχυσαρκία δεν υπήρξε σύνηθες πρόβλημα υγείας. Όμως, τις τελευταίες δεκαετίες, η παχυσαρκία έχει αυξηθεί σημαντικά παγκοσμίως και έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, κυρίως, στις αναπτυγμένες χώρες. Μάλιστα σχεδόν έξι στους δέκα ενήλικες και ένα στα τρία παιδιά  στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. 

  


Επομένως, φαίνεται ότι η εξάπλωση της παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη περιοχή (με εξαίρεση την Αμερική). 

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού τα ποσοστά υπέρβαρων και στα δύο φύλα μεταξύ των ενηλίκων και των ανηλίκων είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


Τρόποι αντιμετώπισης 

επιβολή φόρων στα ποτά με ζάχαρη 

επιδοτήσεις στα υγιεινά τρόφιμα

περιορισμοί στο μάρκετινγκ των ανθυγιεινών τροφών 

καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

προγράμματα για βελτίωση της διατροφής και της σωματικής άσκησης στη διάρκεια όλης της ζωής

παρεμβάσεις σε επίπεδο σχολείου 










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz