Ενδοσχολική βία, της Θεοχαροπούλου Φωτεινής (Γ2)

 Ενδοσχολική βία

 


Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μεγάλη έξαρση σε ένα ανησυχητικό φαινόμενο, στο φαινόμενο της βίας. Επηρεάζει εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κοινωνικής θέσης. Μπορεί να συμβεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως σε σχολεία, σε χώρους εργασίας και διαδικτυακές πλατφόρμες. Συνήθως όταν λέμε «ενδοσχολική βία» εννοούμε το «bullying» που διαπράττεται είτε με λεκτική είτε με σωματική βία στα σχολεία.

Αυτό το περιστατικό συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς κάποιον σημαντικό λόγο. Αναλυτικότερα, παιδιά που θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους και καλύτερους από τους υπόλοιπους ασκούν μία μορφή εκφοβισμού σε παιδιά τα οποία είναι αδύναμα, έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος, έχουν άλλες πεποιθήσεις ή έχουν κάποια διαφορά εμφανισιακά. Ο στόχος των θυτών είναι να καταστρέψουν την ψυχική υγεία των θυμάτων τους και να τους κάνουν να νιώσουν ανασφαλείς, ενώ στην τελική υποδεικνύεται ότι εκείνοι είναι οι πιο ανασφαλείς από όλους μας! Αρκετά παιδιά και έφηβοι εκδηλώνουν, κατά περίεργο τρόπο, μία έντονη και επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους συμμαθητές τους ή σε μεγαλύτερα ή μικρότερα παιδιά, ακόμη και απέναντι στους καθηγητές τους. Ανεξήγητος ο λόγος θυμού, ακατάπαυστα τα επεισόδια χλευασμού και ο στιγματισμός των πιο αδύναμων, διαφορετικών και αλλοδαπών μαθητών.


Γιατί παρατηρούνται τέτοιες συμπεριφορές στις μέρες μας; Ίσως φταίνε οι συνθήκες στο οικείο περιβάλλον του παιδιού. Ίσως μιλάμε για ένα αδιανόητο παιχνίδι υπεροχής και εξουσίας ή πολλές φορές βιαιοπραγούν στο πλαίσιο της πρόκλησης. Ίσως φταίνε τα κοινωνικά δίκτυα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που μας κατακλύζουν σε ένα εικονικό κόσμο που μπορούν να συμβούν τα πάντα.

 









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz