Στην εφηβεία υπάρχουν πολλές σωματικές και ψυχικές αλλαγές. Ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται και είναι πολύ ευαίσθητος σε διατροφικά ερεθίσματα, ενώ μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιθανόν να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους, προβλημάτων που εκδηλώνονται μεταξύ των 6 και των 13 ετών.
Ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, οι οποίοι σχετίζονται με την καλή διάθεση και την ενεργητικότητα. Βάσει αυτών των στοιχείων, μια πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Psychiatry αναφέρει ότι η διατροφή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ψυχική και σωματική υγεία μικρών και μεγάλων.
Μια άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Harvard Health Publishing, αναδεικνύει πόσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή τροφίμων, βάσει των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε αυτά. Για παράδειγμα, η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ, φαίνεται ότι λειτουργεί όπως η σεροτονίνη, η οποία είναι μια ουσία του οργανισμού που βελτιώνει τη διάθεση. Τέλεια πηγή για πρόσληψη τρυπτοφάνης είναι οι μπανάνες, τα ακτινίδια και οι ξηροί καρποί, αλλά και ζωικά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως το κοτόπουλο, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Στο ίδιο άρθρο διαβάζουμε ότι οι έφηβοι οι οποίοι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άγχος ή κατάθλιψη. Συνεπώς είναι προτιμότερο ως έφηβοι να καταναλώνουμε περισσότερα λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής άλεσης, ενώ να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη.
Με άλλα λόγια, είναι καλό να τρώμε φρούτα και λαχανικά. Ερευνητές άλλωστε, που δημοσίευσαν στο American Journal of Public Health, αναφέρουν σχετικά ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προκαλεί θετική διάθεση. Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να επιλέγουμε άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά είδη και αυγά, αλλά και ψάρια ή θαλασσινά, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 ωφελούν τα άτομα με διαταραχές διάθεσης. Τέλος, πολύτιμες τροφές είναι οι ξηροί καρποί, όπως το αμύγδαλο και το καρύδι, που περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά και τρυπτοφάνη, αλλά και η μαύρη σοκολάτα. Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Frontiers ins Psychology, η μαύρη σοκολάτα περιέχει συστατικά που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το στρες.
Οι σχετικές έρευνες είναι πολλές κι ενδιαφέρουσες. Το περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για τη Δημόσια Υγεία (American Public Health Association) ανακοίνωσε ότι, εάν καταναλώνουμε συχνά επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνεται ο κίνδυνος άγχους και κατάθλιψης. Επίσης, όπως σημειώνεται στο περιοδικό Nutrients, και σύμφωνα με την ομάδα της ερευνήτριας Lenka Shriver, η κατάθλιψη ενδέχεται να οδηγεί σε ένα είδος φαύλου κύκλου, καθώς όταν τρώμε λόγω στενοχώριας αυξάνεται ο κίνδυνος για υπερφαγία και παχυσαρκία. Παράλληλα, το επιστημονικό έντυπο Trends in Neurosciences αναφέρει ότι υπάρχει ένας άξονας εντέρου - εγκεφάλου που ενδέχεται να επηρεάζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά.
Εν κατακλείδι, συμπεραίνουμε ότι το είδος και η ποιότητα της διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάθεση. Ορισμένες τροφές μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση μας ενώ άλλες να την επηρεάσουν αρνητικά!