Μαύρος σκύλος, της Ιωάννας Γεωργίου

Σίγουρα θα έχει και εσύ τις μέρες που θα είσαι στα κάτω σου, που δε θα θες να μιλήσεις σε κανέναν και που θα νιώθεις ένα βάρος. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ αυτές τις μέρες τις περιγράφει με τον όρο "Μαύρος Σκύλος". Εκείνος ήταν μανιοκαταθλιπτικός και για αυτό ταυτίζει την έκφραση αυτή με την κατάθλιψη. Και θα μπορούσε ένας Έλληνας να πει και με την ελληνική πραγματικότητα. Μισθοί, συντάξεις, μνημόνια, πετρέλαια... Τι είπες; Διπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες τα τελευταία τρία χρόνια; Τουλάχιστον ζούμε σε ηλιόλουστη χώρα. Παράλληλα στη Σουηδία δεν έχουν κρίση αλλά έχουν τεράστιες νύχτες. Και φυσικά θα πιστέψω ότι η ζωή χωρίς φως είναι χειρότερη από τη ζωή χωρίς λεφτά. Τουλάχιστον να ξέρεις ή να ελπίζεις ότι ξημερώνει μέρα φως όχι νύχτα!!
Το βίντεο αυτό φτιάχτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εν μέρει μας βοηθάει να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι η κατάθλιψη που περιγράφεται με έναν Μαύρο Σκύλο. Όταν είσαι στις καλές σου, είναι μικρός και παιχνιδιάρης, ενώ όταν έχεις κατάθλιψη γίνεται μεγάλος και κακός. Ένας σκύλος που εμφανίζεται παντού και σου χαλάει τη μέρα. Σε πλακώνει όταν ξυπνάς, στέκεται θεόρατος μπροστά σου στις συναντήσεις και τα ραντεβού σου, και στοιχειώνει τις μέρες και τις νύχτες σου.
Ο Μάθιου Τζόνσον στο βιβλίο του «Είχα έναν μαύρο σκύλο, το όνομά του ήταν κατάθλιψη» δίνει έμπνευση, αισιοδοξία και βοηθητικούς τρόπους σ’ αυτούς που πάσχουν οι ίδιοι ή κάποιος από το περιβάλλον τους από κατάθλιψη. «Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που αφορά τόσο εμάς όσο και τους ανθρώπους γύρω μας», λέει. Γιατί μπορεί εσύ να μην έχεις έναν μαύρο σκύλο αλλά ίσως γνωρίζεις κάποιον που έχει. Και ίσως μπορείς να βοηθήσεις.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz