Οι φίλοι του σκραμπλ έχουν αγώνα το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα


Ενα λεξιλογικό παιχνίδι που συντροφεύει παρέες και οικογένειες έχει την τιμητική του το Σαββατοκύριακο. «Αν αγαπάτε το σκραμπλ και θέλετε να δείξετε πόσο καλοί είστε σε επίπεδο πρωταθλητισμού, σας δίνεται η ευκαιρία» αναφέρει ο όμιλος Σκραμπλ Αθηνών-Πειραιώς ο οποίος διοργανώνει και εφέτος το 7ο Χειμερινό Τουρνουά.

«Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη μας για το συγκεκριμένο παιχνίδι και το οποίο θέλαμε να παίζουμε οργανωμένα μεταφέροντας στο ευρύ κοινό τη μαγεία του παιχνιδιού» υπογραμμίζει στο «Βήμα» η εκπρόσωπος τύπου του ομίλου κυρία Φωτεινή Νιάρχου συμπληρώνοντας ότι«η Καστοριά ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που είχε ιδρύσει όμιλο σκραμπλ από το 2000. Έτσι λοιπόν όπως και οι υπόλοιποι σύλλογοι-όμιλοι σε σκάκι και μπριτζ που υπάρχουν, ξεκινήσαμε και εμείς τη δράση μας από το 2005 και ήδη μετράμε 60 μέλη».

Η κυρία Νιάρχου διευκρινίζει ότι «μαζί με τους αντίστοιχους ομίλους σε Καστοριά, Θεσσαλονίκη και Πτολεμαΐδα έχουμε μοιράσει έτσι τις εποχές ώστε να γίνονται τέσσερα τουρνουά το χρόνο στις διαφορετικές πόλεις». Το τουρνουά θα διεξαχθεί για έβδομη χρονιά το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο «Athens Oscar Hotel» (Φιλαδελφείας 25 & Σάμου, Σταθμός Λαρίσης, Αθήνα).

Αν και ο όμιλος scrabble Αθήνας-Πειραιά δεν έχει μόνιμη στέγη, συνεχίζει τα παιχνίδια και τους αγώνες σε καφέ, βιβλιοπωλεία και στέκια πολιτισμού με στόχο να μεταδώσει το παιχνίδι διοργανώνοντας παράλληλα πανελλήνια πρωταθλήματα. «Στον όμιλο οι συμμετέχοντες μας είναι ενήλικες, επειδή όμως θέλουμε να αγαπήσουν το σκραμπλ και τα παιδιά, έχουμε ήδη επισκεφθεί ορισμένα δημοτικά σχολεία, έπειτα από έγκριση των διευθυντών, και αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι τα παιδιά δείχνουν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον» σημειώνει η κυρία Νιάρχου.

Σε όλο τον κόσμο

Το διάσημο παιχνίδι λέξεων κυκλοφορεί σε πάνω από 120 χώρες, με οργανωμένους ομίλους ανά τον κόσμο και επίσημα πρωταθλήματα. Ιδέα που ξεκίνησε από τον αμερικανό αρχιτέκτονα Άλφρεντ Μόσερ Μπατς με την ονομασία «Λέξικο», απόπειρα η οποία όπως αντιλαμβάνεται κανείς απέτυχε στο επίπεδο της μαζικής παραγωγής και εγκαταλείφθηκε ακόμα και από τον ίδιο τον εμπνευστή της. Ώσπου εμφανίστηκε μια νέα εκδοχή του παιχνιδιού από τον επιχειρηματία Τζέιμς Μπρούνοτ, που απέκτησε τα δικαιώματα, περνώντας στις δεκαετίες με την ονομασία που του έδωσε: Scrabble.

«Κάθε χρόνο το ενδιαφέρον και οι συμμετοχές στο τουρνουά αυξάνονται, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Εφέτος πιστεύουμε να ξεπεράσουμε τις 80 συμμετοχές συγκριτικά με πέρυσι. Βέβαια υπάρχουν και αρκετοί που επισκέπτονται το τουρνουά όχι για να λάβουν μέρος στους αγώνες αλλά είτε για να παρακολουθήσουν τους αγώνες είτε για να βοηθήσουν στη γραμματειακή υποστήριξη και στη θέση των εφόρων των ζευγαριών» δηλώνει στο «Βήμα» η κυρία Νιάρχου.

Έτσι λοιπόν το Σαββατοκύριακο στην αίθουσα παιχνιδιών του ξενοδοχείου θα στηθούν περί τα 40 τραπέζια τα οποία θα υποδεχθούν τα ζευγάρια των διαγωνιζόμενων. «Το σύστημα των αγώνων είναι ελβετικό έξι γύρων, στους οποίους θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι διαγωνιζόμενοι» σημειώνει η κυρία Νιάρχου.

Και αν κανείς θεωρεί ότι για να παίξει σκραμπλ θα πρέπει να έχει ιδιαίτερες γνώσεις, μάλλον πλανάται. «Το σκραμπλ είναι παιχνίδι τύχης αρχικά και έπειτα γνώσης» σχολιάζει η κυρία Νιάρχου. «Δεν είναι απαραίτητο πως κάποιος πρέπει να σχηματίσει εξεζητημένες λέξεις για να κερδίσει· ακόμα και οι μικρές λέξεις των τριών γραμμάτων μπορούν να του δώσουν τη νίκη». Οι κανονισμοί διεξαγωγής των αγώνων (τα λεξικά και οι λέξεις που επιτρέπονται) και η βαθμολόγηση (ratings)  ακολουθούν τους κανονισμούς του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Σκραµπλ.

Στο τουρνουά δύναται να συμμετάσχουν παίκτες αντίστοιχων ομίλων της επικράτειας αλλά και όσοι αγαπούν το παιχνίδι. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου καταβάλλοντας παράλληλα το Σάββατο και το ποσό των 15 ευρώ ως αντίτιμο συμμετοχής τους. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στοemail του ομίλου (omilos.scrabble.a.p@gmail.com) και στα τηλέφωνα 6975024981 (Νίκος Σαλαμούρας), 6944374567 (Μαριάννα Βασώνη)

«Το τουρνουά ξεκινά το Σάββατο στις 12:00 και ολοκληρώνεται την Κυριακή στις 15:00 οπότε θα ακολουθήσουν και οι απονομές των νικητών» δηλώνει η κυρία Νιάρχου συμπληρώνοντας πως «οι τρεις πρώτοι νικητές θα λάβουν ως έπαθλο το χρυσό, το αργυρό και το χάλκινο αναλόγιο ενώ οι υπόλοιποι τρεις οι οποίοι θα συμπληρώσουν την αρχική εξάδα θα λάβουν αναμνηστικές πλακέτες. Βέβαια όλοι οι συμμετέχοντες ανεξαρτήτως τελικής σειράς κατάταξης θα παραλάβουν από ένα αναμνηστικό ενθύμιο. Ειδικά εφέτος που το τουρνουά συμπληρώνει επτά χρόνια τα τόσο τα ενθύμια όσο και η θεματική προώθησης του τουρνουά θα είναι αφιερωμένα στην Εβδομη Τέχνη».

Για την ομαλή διεξαγωγή του τουρνουά οι ώρες έναρξης των αγώνων θα τηρηθούν αυστηρά. Αναλυτικά το πρόγραμμα του διήμερου τουρνουά:

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014
09:30 - 10:45  Εγγραφές
11:00 - 12:30  1ος γύρος αγώνων
12:45 - 14:00  2ος γύρος αγώνων
14:00 - 17:00  Διάλειμμα - Tea time
17:00 - 18:30  3ος γύρος αγώνων
18:45 - 20:00  4ος γύρος αγώνων
21:30  Φαγητό και βραδινή διασκέδαση (συμμετοχή 18 ευρώ / άτομο)

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014
10:30 - 12:00  5ος γύρος αγώνων
12:15 - 13:30  6ος γύρος αγώνων
15:00  Απονομές









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz