Δίνουν μάχη για τον Λευκό Πύργο



Γράμμα γράμμα, με οδοντόβουρτσες και ισχυρά χημικά, προσπαθούν τρεις συντηρητές να σβήσουν τις μπογιές με τις οποίες γέμισαν την πρόσοψη οι οπαδοί του Ηρακλή ύστερα από πρόσφατη συγκέντρωσή τους.


Με... οδοντόβουρτσες και ισχυρά χημικά προσπαθούν τρεις συντηρητές να καθαρίσουν την όψη του Λευκού Πύργου, ο οποίος γέμισε υβριστικά συνθήματα μετά από πρόσφατη -μία από τις πολλές- συγκέντρωση των οπαδών του Ηρακλή.
Οι τελευταίοι διαμαρτύρονται για τον πιθανό υποβιβασμό της ομάδας τους και ξέσπασαν στην πρόσοψη του μνημείου, γράφοντας συνθήματα κατά του πρώην προέδρου Αντώνη Ρέμου και υπέρ της αγαπημένης τους ομάδας.
Οι τρεις συντηρητές ξεκίνησαν από τα μέσα της εβδομάδας και θα χρειαστούν τουλάχιστον 2,5 μήνες για να σβήσουν τα συνθήματα με... οδοντόβουρτσες και πολύ ισχυρά καθαριστικά. Οι Νίκος Πιτσαλίδης και Χρήστος Κανέλης από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο Λάζαρος Αποκατανίδης από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εργάζονται όλη τη μέρα μέσα στο λιοπύρι και σβήνουν γράμμα γράμμα τα συνθήματα.























«Είναι από τις πιο δύσκολες δουλειές που έχουμε αναλάβει. Η μπογιά έχει ποτίσει τον πωρόλιθο και πρέπει να ρίξουμε ισχυρά χημικά για να βγει. Στην αρχή ρίχνουμε ένα υγρό και το εμποτίζουμε με μία οδοντόβουρτσα στον τοίχο.
Μετά από λίγη ώρα ψεκάζουμε με ένα άλλο υγρό, το οποίο περνάμε με σφουγγάρι και αφήνουμε να τραβήξει την μπογιά», εξήγησε στο «Εθνος», ο Χρ. Κανέλης.
Από τις 8 χθες το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, οι συντηρητές κατάφεραν να σβήσουν μόνο το «Ο» από ένα μεγάλο σύνθημα, ενδεικτικό τού πόσο δύσκολη είναι η δουλειά.
«Οι συνθήκες είναι αντίξοες. Δεν είναι μόνο η ζέστη, αλλά και τα χημικά που εισπνέουμε. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό που λένε, ότι οι συντηρητές δεν έχουν όσφρηση», μας είπε ο Ν. Πιτσαλίδης.
Οι τουρίστες που βρέθηκαν χθες στον Λευκό Πύργο ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι έγραφαν τα συνθήματα και οι συντηρητές τούς απαντούσαν πως τα έγραψαν οπαδοί μιας ποδοσφαιρικής ομάδας.
Βλέποντας το μπλε χρώμα της μπογιάς -το μπλε είναι το χρώμα της φανέλας του Ηρακλή- κάποιοι πίστεψαν ότι με τα συνθήματα αυτά οι Έλληνες αποχαιρέτησαν την εθνική ομάδα που πήγε στο Μουντιάλ. Όλοι, ωστόσο, δεν έκρυβαν την αποδοκιμασία τους για την τωρινή εμφάνιση του σπουδαίου αυτού μνημείου που δεσπόζει στην παραλία της Θεσσαλονίκης.
Αμφιβολίες
«Τα μνημεία αυτά καθαρίζονται πολύ δύσκολα. Στην Καμάρα χρειαζόμαστε πολλές μέρες για να σβήσουμε ένα σύνθημα με ελάχιστα γράμματα. Εδώ, στην πρόσοψη του Λευκού Πύργου υπάρχει μια μεγάλη επιφάνεια με συνθήματα και αμφιβάλλουμε αν θα τον παραδώσουμε στο τέλος του καλοκαιριού», μας είπε ο κ. Πιτσαλίδης. Η ΠΑΕ Ηρακλής δεσμεύτηκε ότι θα πληρώσει τα υλικά καθαρισμού, αλλά η δύσκολή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στο υπουργείο Πολιτισμού.
Πάντως, τόσο η 9η ΕΒΑ όσο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού υποστηρίζουν πως δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν αυτή τη δαπάνη, ενώ οι συντηρητές άφησαν άλλες εργασίες τους σε μνημεία για την έκτακτη αυτή περίπτωση.

Πηγή: ethnos.gr








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz