Τι ετοιμάζουν τα Μουσεία για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας τους

Αθήνα
Σειρά εκδηλώσεων έχουν ετοιμάσει φέτος τα Μουσεία σε ολόκληρη την Ελλάδα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου. Φέτος το θέμα των εκδηλώσεων είναι «Οι συλλογές μας ενώνουν».

Φέτος τιμάται το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Για να τιμήσει τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο της Ακρόπολης έκοψε αναμνηστικά μετάλλια σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον λαγό της Ακρόπολης. Το αναμνηστικό θα διατίθεται στα Πωλητήρια του Μουσείου.

Παράλληλα, την Κυριακή 18 Μαΐου, το Μουσείο θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του με δύο εορταστικές παρουσιάσεις με τις θεματικές «Ο λαγός της Ακρόπολης» και «Ο Μοσχοφόρος: ένα αριστούργημα της Ακρόπολης ξαναστήνεται».

Ανάμεσα στα εκατοντάδες μικρά αφιερώματα της Ακρόπολης του 6ου π.Χ. αιώνα ξεχωρίζει ο χάλκινος λαγός. Οι επισκέπτες θα ακούσουν από τους αρχαιολόγους ιστορίες για τον λαγό, αλλά και για τα άλλα ζώα που τα χάλκινα ομοιώματά τους βρίσκονται στις προθήκες του Μουσείου. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να μάθουν για τη διαδικασία αντικατάστασης των ποδιών του Μοσχοφόρου, ενός από τα σπουδαιότερα γλυπτά της αρχαϊκής Ακρόπολης.

Το Μουσείο θα λειτουργήσει με μειωμένο ωράριο λόγω των δημοτικών εκλογών, από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει φέτος την Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Σάββατο 17 Μαΐου. Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο:

11:00 - 11:30 και 15:00 - 15:30: Ξενάγηση για παιδιά και γονείς στη νοηματική από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας».

11:00 - 11:45 και 14:00 - 14:45: Βιωματικό εργαστήριο για παιδιά με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα άτομα με προβλήματα ακοής από το από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας».

12:00 - 13:30: Θεατρική παράσταση για παιδιά 6-12 ετών, «Τα δεκανίκια της πολιτείας ΜΟ» από τον Χώρο Δημιουργικών Δράσεων «Μικρές Ιστορίες». Πρόκειται για μια δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού, εμπνευσμένη από ένα λαϊκό μύθο της Κεντρικής Ευρώπης, που ζωντανεύει με αφήγηση, παιχνίδι και τραγούδι. Ένα παραμύθι που μιλάει για την ελευθερία και τη δύναμη που έχει ο κάθε ένας από εμάς μέσα του. Η παράσταση θα παρουσιάζεται ταυτόχρονα και στην νοηματική γλώσσα ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν και παιδιά με προβλήματα ακοής.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 210 7294 220 από τη Δευτέρα 12 Μαΐου, 10.00-13.00.

Με δύο εκδηλώσεις συμμετέχει το Μουσείο Μπενάκη στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Την ερχόμενη Παρασκευή 16 Μαΐου, διοργανώνει στο κτίριο της οδού Κουμπάρη, αφιέρωμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συνεχίζοντας την παράδοση, που εγκαθίδρυσε το Μουσείο από το 2005, να τιμά κάθε χρόνο έναν πολιτιστικό οργανισμό της περιφέρειας με σημαντικό έργο.
Η άλλη εκδήλωση πραγματοποιείται την Κυριακή, 18 Μαΐου, στο σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα, όπου έξι μουσικοί θα ξεναγήσουν το κοινό στο σπίτι του ζωγράφου, που ως γνωστόν έχει μετατραπεί από το Μουσείο Μπενάκη σε «κιβωτό μνήμης» της γενιάς του '30.
Στην Πινακοθήκη Γκίκα, από τις 10:00 έως τις 18:00, η μέτζο σοπράνο Άννα Παγκάλου, μαζί με τον συνθέτη Ανάργυρο Δενιόζο, τον Θάνο Δασκαλόπουλο, τον Φώτη Σιώτα (βιολί), τον Σπύρο Τζέκο (κλαρίνο) και τη βίντεο άρτιστ Χριστίνα Κατσάρη, θα ξεναγήσουν το κοινό με διάφορα μουσικά ακούσματα και συνθέσεις εμπνευσμένες από τα έργα της Πινακοθήκης. Για την εκδήλωση έχουν σχεδιαστεί ειδικές μουσικές διαδρομές για παιδιά.
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τιμάται φέτος κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου των Μουσείων (ICOM), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του.
Το Βυζαντινό Μουσείο διοργανώνει από τις 10 έως τις 16 Μαΐου διάφορες δράσεις: ξεναγήσεις στην μόνιμη και στις περιοδικές εκθέσεις από αρχαιολόγους και συντηρητές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάλεξη και μουσικές εκδηλώσεις.

Η είσοδος στις εκθέσεις κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων θα είναι δωρεάν.
Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου.
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Κυριακή 18 Μαΐου, με δωρεάν είσοδο στην έκθεση «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς», από τις 10:00 έως και τις 18:00.
Η έκθεση «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς» διοργανώνεται από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και συγκεντρώνει πάνω από 40 αυθεντικά χαρακτηριστικά ελληνικά ενδύματα από τον 18ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού αφιερώνει τέσσερις ημέρες δράσεων:
Την Tετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Μαΐου, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου πραγματοποιεί για πρώτη φορά διαγωνισμό συγγραφής και παράστασης θεατρικών μονολόγων με τίτλο «Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου». Πρόκειται για την παράσταση θεατρικών μονολόγων που έχουν γράψει και προετοιμάσει θεατρικές ομάδες/καλλιτέχνες γύρω από τις θεματικές που πραγματεύεται το Mουσείο.

Οι παραστάσεις λαμβάνουν χώρα μέσα σε κτίρια του παλαιού εργοστασίου φωταερίου. Ημερήσιο εισιτήριο: 3 ευρώ. Σημεία προπώλησης: Πωλητήριο Βιομηχανικού Μουσείο Φωταερίου, 210 3460981. 
Την Παρασκευή 16 Μαΐου διοργανώνεται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών με τίτλο «Μικροί Εργάτες στο Εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας». Το καθήκον των παιδιών είναι να φωτίσουν το κέντρο της πόλης παράγοντας φωταέριο. Από τις 20.00 - 22.00 τo βράδυ, τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στο εργοστάσιο φωταερίου, να μάθουν για τη γραμμή παραγωγής και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην παραγωγή ενέργειας. Κόστος συμμετοχής: 1 ευρώ. Περιορισμένος αριθμός θέσεων – Για κρατήσεις 210 3475535 (καθημερινά 10:00-17:00).

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος στο Μουσείο την Κυριακή 18 Μαΐου, ενώ θα υπάρχει σύνδεση με τις δράσεις της Τεχνόπολης, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Κυριακές στην Τεχνόπολη με δράσεις για όλους».
Μία εναλλακτική ξενάγηση στα εκθέματα μέσα από τη ματιά επτά λογοτεχνών της πόλης προγραμματίζεται στο Μουσείο Βυζαντινού ΠολιτισμούΘεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της Νύχτας Μουσείων στις 17 Μαΐου (20:00-22:00) και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου (12:00-14:00), με θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν».
Με κύριο στόχο τη σύνδεση των συλλογών του μουσείου και της λογοτεχνίας, σύγχρονοι λογοτέχνες της πόλης, έχοντας εμπνευστεί από ένα έκθεμα, μία αίθουσα ή γενικότερα τον βυζαντινό πολιτισμό, διαβάζουν ένα κείμενό τους στο κοινό. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από κλασική οργανική μουσική Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης (17ος - 20ός αιώνας), με ούτι και κόντρα μπάσο.
Οι λογοτέχνες που συμμετέχουν στη δράση το Σάββατο 17 Μαΐου είναι οι Σοφία Νικολαΐδου, Σάκης Σερέφας και Πέτρος Μαρτινίδης και την Κυριακή 18 Μαΐου (12:00-14:00) είναι οι Πασχάλης Λαμπαρδής, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Θωμάς Κοροβίνης.
Μουσική παίζει το σχήμα «Ολιγόχορδα», με τον Βασίλη Κασούρα στο ούτι και τον Γιάννη Κολοβό στο κόντρα μπάσο.
Με μια σειρά ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις τρέχουσες εκθέσεις, εργαστήριο για παιδιά και γονείς, αλλά και δωρεάν είσοδο και έκπτωση στις εκδόσεις τους, περιμένουν τους επισκέπτες-φίλους και φέτος το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στη Μονή Λαζαριστών και την Αποθήκη Β1 αντίστοιχα, με αφορμή τους εορτασμούς για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Στο πλαίσιο του εορτασμού οι εκδόσεις του ΚΜΣΤ θα έχουν έκπτωση έως 50%, ενώ θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και ξεναγήσεις από την Τρίτη 13 έως και την Κυριακή 18 Μαΐου.
Tο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο ΓΑΙΑ γιορτάζουν το Σάββατο 17 Μαΐου τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με σειρά εκδηλώσεων. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Μερικές από τις εκδηλώσεις:
  • Τα Εργαστήρια Βοτανικής, Χερσαίας Ζωολογίας και Υδροβιολογίας θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό, για να μοιραστούν τα «μυστικά» τους. Οι επιστήμονες – υπεύθυνοι τμημάτων θα μιλήσουν για τη σημασία και την αξία των συλλογών και θα εξηγήσουν πώς αυτές δημιουργούνται και συντηρούνται.
  • Στο Εργαστήρι Ζωγραφικής και Κολάζ «Φανταστικά Ζώα», τα παιδιά με οδηγό τη φαντασία τους, θα εμπνευστούν από τα ζώα της έκθεσης και θα τα αποτυπώσουν μέσα από την προσωπική τους ματιά, χρησιμοποιώντας ως υλικά: κραγιόνια, ξυλομπογιές, υφάσματα, κουμπιά, μαρκαδόρους, χαρτιά, εφημερίδες.
  • Στην Έκθεση φωτογραφίας της Σιμόνης Ζαφειροπούλου με θέμα «Ο Γύρος του Κόσμου σε 55 ημέρες», οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν σε πολλά μέρη του πλανήτη: Κάιρο, Αντίς Αμπέμπα, Ντόχα, Άμπου Ντάμπι, Ντουμπάι, Βομβάη, Σιγκαπούρη, Μπανγκόκ, Πνομ Πενχ, Σαγκάη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Λονδίνο.
  • Mουσικά σύνολα από το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης θα παίζουν μουσική στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ. Το μουσικό πρόγραμμα θα αρχίσει στις 12 και θα διαρκέσει μία ώρα.
Πηγή : news.in.gr








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz