Τα Γλυπτά του Παρθενώνα μετακινούνται ύστερα από μισό αιώνα


Ολα πωλούνται και όλα αγοράζονται, ακόμη και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα θεωρούμενα ως αμετακίνητα από τους Βρετανούς. Το Βρετανικό Μουσείο σχεδιάζει αφενός τη μετακίνησή τους για μια περιοδική έκθεση σε άλλο χώρο του μουσείου όπου βάζει εισιτήριο και αφετέρου διασπά τη συλλογή των παρθενώνιων γλυπτών σαν να πρόκειται για μεμονωμένα έργα τέχνης, άποψη επιστημονικά απαράδεκτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Τύπου, την άνοιξη του 2015 τμήματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα θα μετακινηθούν από την γκαλερί «Ντουβέν» όπου εκτίθενται εδώ και μισό αιώνα (από τη δεκαετία του '60) στην γκαλερί «Σάνσμπερι», στην επέκταση του μουσειακού χώρου που κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια με ιδιωτική χορηγία (25 εκατ. στερλινών). Θα είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση στο νέο αυτό χώρο με αντικείμενα από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρός του Νίαλ Φιτζέραλντ. Χαρακτήρισε μάλιστα το εγχείρημα ως «blockbuster» δίνοντας έτσι χολιγουντιανό πρόσημο στην έκθεση, από την οποία προσδοκούν σημαντικά έσοδα καθώς «το Μουσείο έχει ανάγκη χρημάτων», όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, «μετά και τις νέες περικοπές στη χρηματοδότησή του».
Θυμίζουμε πως ένας από τους λόγους που προέβαλαν οι trastees του Μουσείου για να μας αρνηθούν την επιστροφή των Γλυπτών ήταν και η δωρεάν θέασή τους από το κοινό. Κι αυτό γιατί το κληροδότημα Τέρνερ, βάσει του οποίου λειτουργεί το Βρετανικό Μουσείο, ορίζει πως θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση των επισκεπτών στις μόνιμες συλλογές. Ετσι, η είσπραξη γίνεται μόνο από τις περιοδικές εκθέσεις και το εισιτήριο είναι συνήθως τσουχτερό. Οι ελληνικές αρχαιότητες θα ενταχθούν στην έκθεση με θέμα «Το σώμα στην αρχαία Ελλάδα». Στόχος να αναδειχθεί ότι οι αρχαίοι Ελληνες έβλεπαν το σώμα ως φορέα Ομορφιάς και Ιδεών. Εχουν επιλέξει έργα της κλασικής αρχαιότητας από την Ελλάδα, όπως και από άλλες χώρες που δέχθηκαν επιρροές από την αρχαιοελληνική πλαστική.

Πάντως, αν η βρετανική πλευρά ήθελε να κερδίσει ακόμα περισσότερα, θα έπρεπε να είχε δεχθεί την ελληνική πρόταση επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης που τα περιμένει, με αντάλλαγμα την αποστολή άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων για όσες περιοδικές εκθέσεις θέλει να οργανώσει στη νέα του πτέρυγα. Η ενανένωση των Γλυπτών ως συνόλου ενός μοναδικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως χαρακτηρίζεται από την UNESCO ο Παρθενώνας, θα ήταν πράξη υψίστης ηθικής και δικαίου. Μήπως λοιπόν τα «αμετακίνητα» ήρθε η ώρα να μετακινηθούν προς τον τόπο καταγωγής τους;

Πηγή : www.enet.gr










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz