Αμφίπολη, του μαθητή του Γ1 Πέτρου Εξαρχάκου

Η Αμφίπολη ήταν αρχαία πόλη χτισμένη στην ανατολική Μακεδονία στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα. Από το 1964 έχουν αρχίσει ανασκαφές στην περιοχή καθώς υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες για ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων.  Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλές επιτύμβιες στήλες, αναθηματικά ανάγλυφα και αγάλματα, όπως και χρυσά κοσμήματα (στους τάφους). Επίσης βρέθηκαν πολλά αγγεία που μαρτυρούν έντονη εμπορική κίνηση. Εκτός από τα αρχαιότερα ευρήματα και τμήματα των αρχαίων τειχών διασώζονται επίσης τμήματα σπιτιών της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Πολλά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.
Πρόσφατα η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς ο τάφος που βρέθηκε στην περιοχή, από την αρχαιολογική ομάδα της κ. Περιστέρη, τοποθετείται στα χρόνια του Μεγάλου Αλέξανδρου. Όπως ήταν αναμενόμενο οι υποψίες ότι ο τάφος ανήκει στον Αλέξανδρο ή σε μέλη της οικογένειας του (π.χ. Ολυμπιάδα, Ρωξάνη κλπ.) έχουν φουντώσει. Από την ανασκαφή στον τάφο έχουν έρθει στο φως τρεις διαδοχικοί θάλαμοι που επικοινωνούν μεταξύ τους με θύρες, ενώ στον τρίτο θάλαμο υπάρχει μικρότερη θύρα που φαίνεται να οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο  χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι αυτός είναι ο τελευταίος ή νεκρικός θάλαμος. Οι ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν είναι ακόμα σίγουρο σε ποιόν ανήκει ο συγκεκριμένος τάφος.
Πριν από λίγο καιρό, η ανασκαφή έφερε στο φως δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες από θασιτικό μάρμαρο που δείχνουν ότι πρόκειται για μνημείο μεγάλης σπουδαιότητας.
Παρόλα αυτά συνέβησαν και ορισμένα αρνητικά συμβάντα όσον αφορά αυτό το θέμα. Ορισμένοι αρχαιολόγοι, που δεν έχουν σχέση με την ανασκαφή, διατυπώνουν αμφιβολίες για το κατά πόσον ο τάφος είναι ελληνικός, ενώ άλλοι προσπαθούν να μειώσουν την σημαντικότητα του. Παρατηρούμε λοιπόν πως ακόμη κι σε ένα τόσο σημαντικό και πάνω από όλα εθνικό έργο, οι προστριβές και οι αντιπαλότητες καλά κρατούν…
Αναμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις…








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz