Νέοι και αθλητισμός, του μαθητή του Γ1 Βασίλη Αλεξανδρίδη

Στις μέρες μας ο αριθμός των εφήβων που ασχολούνται με τον αθλητισμό και γυμνάζονται τακτικά, έχει πέσει αισθητά. Οι νέοι ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες που μόνο καλό δεν τους κάνουν. Για παράδειγμα αφιερώνουν πάρα πολύ ώρα βλέποντας τηλεόραση και παίζοντας με τον υπολογιστή, και έτσι παραμελούν το σώμα  τους. Όμως, συντελούν κι άλλοι παράγοντες, ώστε οι νέοι να μην αθλούνται. Στη χώρα μας, σε μεγάλο βαθμό, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αθλητικές εγκαταστάσεις, για να δελεάσουν τα παιδιά να πάνε να γυμναστούν.

Παράλληλα, κατά την γνώμη μου, η βασικότερη αιτία που οδηγεί στην παραμέληση της άσκησης, είναι η λάθος φιλοσοφία που υιοθετούν οι έφηβοι για τη σημασία της άθλησης. Τα παιδιά, από μικρά, πρέπει να μαθαίνουν πως ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Βοηθάει τον άνθρωπο και ψυχολογικά και σωματικά. Είναι γεγονός πως όταν κάποιο παιδί ασχολείται με τον αθλητισμό έχει αυξημένη επίδοση στο σχολείο και τα μαθήματά του.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν αιτίες εξηγήσεις της παραμέλησης του αθλητισμού από τους νέους, όμως πρέπει να βρούμε τρόπους να προωθηθεί ο αθλητισμός σε αυτές τις ηλικίες. Αρχικά, είναι σύνηθες το φαινόμενο, ένα παιδί να ταυτίζεται με κάποιο δημόσιο πρόσωπο (π.χ αθλητή, ηθοποιό). Αυτό μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε, βάζοντας τέτοιου είδους πρόσωπα να διαφημίσουν τον αθλητισμό και τα προτερήματά του. Είναι πιθανό λοιπόν, τα παιδιά να επηρεαστούν και κατ’ επέκταση να ωφεληθούν. Είναι σημαντικό, επίσης, τα παιδιά να αποκτούν τη σωστή αντίληψη για τον αθλητισμό και να μην τον συνδέουν με δυσάρεστα γεγονότα, όπως η βία και ο οπαδισμός. Τέλος, ως τελευταία λύση μπορεί να θεωρηθεί η αύξηση των ωρών της φυσικής αγωγής στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των σχολείων, αν και αυτό ίσως να μην είναι εφικτό λόγω του φορτωμένου προγράμματος των μαθητών που είναι γεμάτο από  σημαντικά μαθήματα.

Εν κατακλείδι, είναι απαραίτητο για τους νέους να αθλούνται, γιατί αλλιώς οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ άσχημες ως προς την εμφάνιση αλλά και ως προς την υγεία τους.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz