Η εθελοντική αιμοδοσία σώζει ζωές, της μάθητριας του Γ1 Μαργαρίτας Ανδριοπούλου

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το σώμα μας συνθέτει εύκολα όλο το αίμα που χρειάζεται. Όμως, ατυχήματα ή νοσήματα μπορούν οδηγήσουν σε έλλειψη η οποία θα πρέπει άμεσα να συμπληρωθεί .
Τα  χαμηλά επίπεδα αίματος μπορεί να είναι επικίνδυνα και να προκαλέσουν  σοβαρά προβλήματα, εάν το χαμένο αίμα δεν αντικατασταθεί γρήγορα. Το αίμα δεν μπορεί να διατηρηθεί για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, η ανάγκη για τακτική εθελοντική αιμοδοσία είναι απαραίτητη. Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Πρόκειται για μια ανώδυνη και απόλυτα ασφαλής διαδικασία στην οποία ο δότης δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18 εως 60 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3 με 4 φορές το χρόνο. Οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση είναι περισσότερο επιρρεπείς στην έλλειψη σιδήρου και έτσι  το επιτρεπτό διάστημα είναι συνήθως μεγαλύτερο.
Η  εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης και αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας. Όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε κάνοντας την προσπάθεια μας,αρκεί να σκεφτούμε οτι αποτελεί δώρο ζωής. Θυμήσου: «Υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, ενώ υποψήφιοι δέκτες είμαστε όλοι!»








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz