Ανθρώπινος σκελετός στον τάφο της Αμφίπολης, του μαθητή του Γ1 Πέτρου Εξαρχάκου

Παρά την απογοήτευση που υπήρχε τις τελευταίες μέρες, όσον αφορά την ανασκαφή που γίνεται στην Αμφίπολη , την Τετάρτη 12/11 βρέθηκε από την αρχαιολογική ομάδα της κ. Περιστέρη μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος με ανθρώπινα οστά, σε υπόγειο χώρο βάθους 1,60 μέτρων,  από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου του τρίτου θαλάμου.
Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, αλλά από τα ευρήματα προκύπτει ότι ήταν εξέχουσα προσωπικότητα.
Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες και ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστημονική έρευνα.
Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία.  Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.
Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.
Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωισμένου νεκρού, δηλαδή θνητού στον οποίο αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.
Έπειτα από έρευνες, μια ομάδα ειδικών επιστημών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νεκρός της Αμφίπολης είχε μέτριο ανάστημα για τα σημερινά δεδομένα, λευκό δέρμα και καστανοκόκκινα μαλλιά. Από τον τάφο πάντως, έχουν αφαιρεθεί τα πολύτιμα κτερίσματα που συνόδευαν το νεκρό – εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Πάντως πρέπει να αναφέρουμε ότι η υπεύθυνη για την ανασκαφή αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη κάνει λόγο για μεγάλο στρατηγό θαμμένο στον τύμβο.
Η αγωνία κορυφώνεται…








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz