Νέοι και μουσική, του μαθητή του Γ1 Διαμαντή Αρβανιτίδη

Στην πρώιμη ηλικία των επτά με εννέα ετών αρχίζει ένα παιδί να αναφέρει μερικά ονόματα γνωστών συγκροτημάτων ή επώνυμων τραγουδιστών. Μετά, στο γυμνάσιο, σιγά σιγά εμβαθύνει και αρχίζει να ψάχνεται λίγο περισσότερο. Στο λύκειο πλέον έχει κατασταλάξει στο είδος μουσικής που του αρέσει.
Κάποια είδη είναι η pop, rock, rap, που ακούγονται περισσότερο, και ακολουθούν τα λαϊκά. Δεν πρέπει να παραλείπονται και τα είδη όπως η punk, trance, r&b, dance, latin, metal, jazz και άλλα. Οποιοδήποτε είδος μουσικής κι αν ακούμε, φαίνεται πως παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μας, και μάλιστα συσχετίζεται με την έκφραση των πιο θετικών μας συναισθημάτων.
Άλλοι νέοι ακούν κομμάτια με ελληνικό στίχο και άλλοι ξενόγλωσσα. Κάποιοι και τα δύο, έχοντας κριτήριο τη μουσική που ακούν, δηλαδή τη διαδοχή από τις νότες στην μελωδία του τραγουδιού παραμελώντας τους στίχους.
Η μουσική μπορεί να θεωρηθεί και ως ένας τρόπος άσκησης ή ψυχικής εκτόνωσης για πολλούς νέους (και όχι μόνο), αφού εκφράζει τα συναισθήματά μας σύμφωνα με έρευνες ψυχολόγων.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η μουσική μας προσφέρει χαλάρωση και μας δίνει τη δυνατότητα να αποδράσουμε νοητά από την καθημερινότητα και να αφήσουμε το μυαλό μας να ονειρεύεται μέσα από την μουσική έτσι ώστε να ανεβάσουμε την διάθεσή μας και να αφεθούμε στους ρυθμούς της.
Η μουσική που ακούμε επηρεάζει τον τρόπο ζωής μας. Ο λόγος για τον οποίο καθορίζει κάποιος τον τρόπο ζωής του ανάλογα με την μουσική που ακούει, άλλοι λένε πως είναι είναι η έλλειψη προσωπικότητας και άλλοι η επιρροή που δεχόμαστε από το περιβάλλον μας. Και η μουσική αποτελεί μια ισχυρή επιρροή! Από τις απαρχές του ανθρώπινου πολιτισμού και ιδίως από την αρχαία Ελλάδα, η μουσική αποτελούσε ορόσημο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα των ανθρώπων. Βελτιώνει τις μαθησιακές επιδόσεις τους, βάζει και τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου σε λειτουργία, ηρεμεί, βελτιώνει τη δημιουργικότητα, δημιουργεί διαύγεια και αυξάνει το δείκτη νοημοσύνης.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz