Εκδήλωση-παρουσίαση για την Ημέρα της Παχυσαρκίας στο σχολείο μας, των μαθητριών του Γ1 Φρύνης Ζαλώνη και του Γ2 Πελαγίας Κουτλή

Την Παρασκευή 24/10, επισκέφτηκε το σχολείο μας, ο γνωστός διατροφολόγος κ. Κυριάκος Ρέππας. Μας μίλησε για την αυξανόμενη παχυσαρκία των εφήβων στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στην παρουσίαση που μας έκανε αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα μας καταλαμβάνει  μια αρκετά υψηλή θέση στην κατάταξη των χωρών με εφήβους που πάσχουν από παχυσαρκία. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας ανησυχεί  ιδιαίτερα. Σήμερα, τα παιδιά, επειδή βρίσκονται «στην εποχή της εικόνας», αντί να βγαίνουν έξω για παιχνίδι ή για άλλες δραστηριότητες, κάθονται μέσα στο σπίτι και είτε παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή ή κάθονται στη τηλεόραση όλη τη μέρα και τρώνε διάφορα σνακ, τα όποια τις περισσότερες φορές είναι ανθυγιεινά και παχυντικά. Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ τα παιδιά να τρώνε και να παρακολουθούν τηλεόραση παράλληλα, διότι απορροφούνται από αυτήν και τρώνε περισσότερο, ειδικά όταν τρώνε τροφές οι όποιες βλάπτουν την υγεία τους.
Στη συνέχεια, ο κ. Ρέππας μίλησε για την ισορροπημένη διατροφή. Το πιο σημαντικό που μας είπε ήταν ότι η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνεται τουλάχιστον από 4 μικρά γεύματα  ημερησίως. Το πρωί, ένα καλό πρωινό, σημαντικό για την καλή απόδοση των μαθητών στο σχολείο, όπως και των εργαζομένων στις δουλειές τους, είναι απαραίτητο. Είναι επίσης η καλύτερη ώρα για την κατανάλωση γλυκών, αφού κατά την διάρκεια της ημέρας γίνεται η καύση τους. Το δεκατιανό και το βραδινό πρέπει να περιλαμβάνουν μικρές ποσότητες τροφής. Το μεσημέρι, το πιάτο μας χρειάζεται να περιέχει διάφορα είδη θρεπτικών συστατικών. Ένα φρούτο ή κάποιο άλλο μικρό σνακ μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού θα ήταν μία καλή ιδέα.
Τέλος, μάθαμε τα αίτια τα οποία οδηγούν στην ανορεξία και στην παχυσαρκία. Για παράδειγμα, για την παχυσαρκία, η ασυναίσθητη κατανάλωση φαγητού μπροστά σε οθόνη και η μειωμένη άσκηση. Στην περίπτωση της ανορεξίας, η έλλειψη όρεξης για τροφή και η μειωμένη κατανάλωσή της.
Καταλήγοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση και οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου έφυγαν προβληματισμένοι και σοφότεροι σε θέματα διατροφής.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz