Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, του μαθητή του Γ1 Βασίλη Αλεξανδρίδη

Θέλοντας να τιμήσουμε κάποιους από τους σπουδαιότερους Έλληνες, αποφασίσαμε να γράψουμε κάποια από τα βασικά σημεία της ζωής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς.
Ο Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στην Σκιάθο το 1851 και ο πατέρας του ήταν ιερέας. Είχε εννέα αδέλφια, από τα οποία τα δύο πέθαναν σε μικρή ηλικία. Εξοικειώθηκε νωρίς με τα εκκλησιαστικά πράγματα, τη θρησκευτική ατμόσφαιρα, τις λειτουργίες, τα εξωκκλήσια και την ήσυχη ζωή του νησιώτικου περίγυρου. Όλες αυτές οι αναμνήσεις τον έκαναν να υπεραγαπήσει τον τόπο του. Η αγάπη του για την Σκιάθο φανερώνεται έντονα στα διηγήματα του καθώς κάνει συχνά αναφορές σε αυτή. Τελικά δεν κατάφερε να επιστρέψει ποτέ στην Σκιάθο παρά μόνο λίγο πριν πεθάνει (1911).
Από τη στιγμή που γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο άρχισε να δημοσιογραφεί και να κάνει μεταφράσεις από τα Γαλλικά και Αγγλικά, γλώσσες που είχε μάθει σε βάθος και που λίγοι τις γνώριζαν τόσο καλά στην εποχή του. Οι απολαβές του όμως ήταν ανεπαρκείς και αναγκαζόταν να ζει σε φτωχικά δωμάτια, όντας πάντα ολιγαρκής. Όταν έπαιρνε το μισθό του, έδινε το νοίκι, έστελνε στη Σκιάθο, μοίραζε στους φτωχούς, σπαταλούσε χωρίς σκέψη για την αυριανή μέρα. Κι έτσι έμενε πάντα φτωχός και στενοχωρημένος, χωρίς να μπορεί να αγοράσει ακόμη και τα στοιχειώδη, ακόμα και ρούχα.
Λίγο πριν αναχωρήσει για την Σκιάθο, για να περάσει τα τελευταία του χρόνια, κάποιοι γνωστοί του διοργάνωσαν μια εκδήλωση ώστε να τιμήσουν τον ίδιο και τα έργα του. Ο Παπαδιαμάντης δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, όχι για κανέναν άλλο λόγο, απλά γιατί ήταν ταπεινός και μετριόφρων.
Ο Παπαδιαμάντης κατά κύριο λόγο έγραψε διηγήματα, μέσα στα περισσότερα διηγήματα του γίνεται συχνή αναφορά στο φυσικό περιβάλλον της Σκιάθου, στις ρεματιές, τις χαράδρες, τα υψώματα, με διαφορετική το καθένα βλάστηση. Μερικά από τα πιο γνωστά διηγήματα του είναι Το χριστόψωμο, Πάσχα ρωμέικο, Τ’ αγνάντεμα, Χωρίς στεφάνι κ.ά.

Ο Παπαδιαμάντης έζησε μια ζωή γεμάτη αγωνίες και στερήσεις, όπως ακριβώς οι ήρωες του. Πέθανε από πνευμονία, χωρίς να θελήσει ποτέ να εισέλθει στο νοσοκομείο.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz