Τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα, του μαθητή του Γ3 Μιχάλη Παπακίτσου

Ένα από τα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό τον χειμώνα είναι και το χιόνι. Πολλοί έλληνες πηγαίνουν στα δημοφιλέστερα χειμερινά θέρετρα όπως π.χ. η Αράχωβα, τα Γρεβενά, το Καϊμακτσαλάν κ.λπ. Οι περισσότεροι όμως λόγω κρίσης καταφεύγουν σε ημερήσιες εκδρομές στα χιονοδρομικά κέντρα που είναι πιο κοντά τους. Όμως ποια είναι τα καλύτερα της Ελλάδας;
Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού: Σίγουρα ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους Αθηναίους, μόλις 2 ώρες από την Αθήνα. Ειδικά ο χειμώνας αυτός θα είναι ξεχωριστός λόγο των έργων αναβάθμισης  των αναβατήρων και στα Κελάρια και στη Φτερόλακα συνολικού κόστους 17.000.000€. Η καλή ποιότητα του χιονιού, η τέλεια οργάνωση και οι εξαιρετικές παροχές σε συνδυασμό με την αναβάθμισή του  το καθιστούν το πιο σύγχρονο όλων των Βαλκανίων. Αρνητικό του ΧΚΠ είναι οι τσιμπημένες τιμές του.
Σίγουρα όμως αξίζει η απόπειρα.
Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας: Το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας είναι από τα πρώτα που ανοίγουν κάθε χρόνο. Άριστη ποιότητα χιονιού και καλές υποδομές. Βρίσκεται σε ένα πανέμορφο μέρος σε πλαγία της Πίνδου. Σχετικά  χαμηλές τιμές. Βέβαια για τους νοτιοελλαδίτες είναι ένας αρκετά μακρινός προορισμός. Βέβαια γι’αυτούς που θέλουν χειμερινές διακοπές είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων: Είναι το δεύτερο κοντινότερο χιονοδρομικό από την Αθήνα. Έχει άριστη οργάνωση και είναι ένα από τα πιο εξωστρεφή της Ελλάδας. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται 100.000 τουρίστες. Παρόλα  αυτά έχει αρκετά υψηλές τιμές.
Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν(ή Βόρας): Το μεγαλύτερο σε ύψος χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας (2.480 μέτρα).Είναι φημισμένο για τις πλατιές και ήπιας κλίσης πίστες του. Το ύψος του εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού. Το αρνητικό όμως είναι ότι είναι πολύ μακριά από την πρωτεύουσα αλλά και από την συμπρωτεύουσα καθώς βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές.
Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 πηγάδια: Είναι το καλύτερο χιονοδρομικό της Ελλάδας. Το σύστημα τεχνητής χιονόπτωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού όλο το χρόνο. Κάθε χρόνο στα 3-5 πηγάδια διοργανώνονται διεθνής αγώνες. Αρνητικό είναι όμως το γεγονός ότι βρίσκεται 557 χιλιόμετρα  μακριά από την Αθήνα. Οι τιμές είναι προσιτές.
Χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου (Καρπενήσι): Ένα καλά οργανωμένο χιονοδρομικό με συνεχόμενη αναβάθμιση. Είναι εύκολα προσβάσιμο καθώς απέχει μόνο 10 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Αρκετά υψηλές τιμές.
Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου: Κοντά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εντυπωσιακή θέση μέσα στο δάσος. Το χιονοδρομικό όμως είναι αρκετά μικρό (3 πίστες) και σε χαμηλό ύψος (1421 μέτρα). Χαμηλές τιμές. 
Βλέποντας αυτές τις επιλογές θα μπορούσε κάποιος να πει πως η Ελλάδα ικανοποιεί στο μέγιστο τους χειμερινούς ταξιδιώτες έχοντας όμορφα χειμερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα υψηλής ποιότητας ικανά να ανταγωνιστούν άλλα κέντρα της Ευρώπης, και ειδικά των Άλπεων.   










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz