Για το θάνατο ενός μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη..., του μαθητή του Γ1 Πέτρου Εξαρχάκου

Με αφορμή τον θάνατο του γνωστού καλλιτέχνη Ντέμη Ρούσσου το Σάββατο 25/1 θεωρήσαμε σωστό να γράψουμε κάποια πράγματα για αυτόν και το έργο του.

Ο Ντέμης Ρούσσος (γεν. Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος, 15 Ιουνίου 1946 - 25 Ιανουαρίου 2015) ήταν Έλληνας καλλιτέχνης τραγουδιστής γνωστός στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρωτοέγινε γνωστός διεθνώς ως μέλος του συγκροτήματος Aphrodite's Child μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και γνώρισε πολλές κατά τη διάρκεια της προσωπικής του καριέρας, ιδίως τη δεκαετία του '70. επιτυχίες. Πούλησε παγκοσμίως πάνω από 70 εκατομμύρια δίσκους.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια. Οι γονείς του Γεώργιος και Όλγα ήταν Έλληνες της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας ο Ρούσσος μελέτησε μουσική και ήταν μέλος της βυζαντινής εκκλησιαστικής χορωδίας της Αλεξάνδρειας. Κατά την κρίση του Σουέζ οι γονείς του έχασαν τα πάντα και η οικογένεια μετοίκησε στην Ελλάδα.
Μετά από την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα αρχίζοντας με τους Idols σε ηλικία 17 χρόνων, όπου γνώρισε τους Βαγγέλη Παπαθανασίου και Λουκά Σιδερά, με τους οποίους αργότερα θα σχημάτιζε τους Aphrodite's Child. Αργότερα πήγε με τους We Five, ένα συγκρότημα που έπαιζε κυρίως διασκευές και δεν γνώρισε σημαντική επιτυχία. Στο ευρύτερο ακροατήριο έγινε γνωστός το 1967 ως μέλος του προγκρέσιφ ροκ συγκρότηματος Aphrodite's Child, αρχικά στα φωνητικά και αργότερα και ως μπασίστας. Το ξεχωριστό φωνητικό του ύφος βοήθησε το συγκρότημα σε διεθνή επιτυχία στη Γαλλία και άλλα μέρη της Ευρώπης από το 1968 έως το 1972. Το πρώτο τους σινγκλ, ήταν το «Rain and Tears», μια σύνθεση του Παπαθανασίου σε στίχους του Μπορίς Μπεργμάν με τον Ρούσσο να τραγουδάει με τη χαρακτηριστική του φωνή. Το σινγκλ κυκλοφορησε το καλοκαίρι του '68 σε όλη την Ευρώπη και σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία σε πολλές χώρες.Με το συγκρότημα ηχογράφησε αρκετά σινγκλς και τρεις δίσκους οι οποίοι γνώρισαν διεθνή επιτυχία. Ο πλέον αξιοσημείωτος είναι το κύκνειο άσμα τους, ο κόνσεπτ δίσκος 666, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κλασικότερους προγκρέσιφ ροκ δίσκος.
 Η προσωπική καριέρα του Ρούσσου ξεκίνησε το 1971 με το σινγκλ «We Shall Dance». Αρχικά δεν είχε εμπορική επιτυχία αλλά μέσα από την περιοδεία του στην Ευρώπη έγινε σύντομα ευρύτερα γνωστός ως κορυφαίος τραγουδιστής. Η σταδιοδρομία του έφτασε στο ζενίθ τη δεκαετία του '70 με πολλές επιτυχημένες κυκλοφορίες.Το σίνγκλ του «Forever and Ever» ανέβηκε στην κορυφή πολλών τσαρτς το 1973, ανάμεσα τους και του βρετανικού το 1976. Άλλες επιτυχίες του ήταν τα «My Friend The Wind», «My Reason», «Velvet Mornings», «Goodbye My Love, Goodbye», «Someday Somewhere» και «Lovely Lady Of Arcadia».
Για πολλά χρόνια ο Ρούσσος είχε πρόβλημα με το βάρος του. Τον Ιούνιο του 1980 ζύγιζε 147 κιλά, όταν και ξεκίνησε μια δίαιτα με την οποία έχασε 50 κιλά σε 10 μήνες. Το 1982 συνέγραψε το βιβλίο "Αδυνατίστε και παραμείνετε αδύνατοι" σε συνεργασία με τη στενή του φίλη Βερονίκ Σκαβινσκά, όπου μιλούσε ειλικρινά για τα προβλήματα του με την παχυσαρκία. Κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου τη δεκαετία του '80 όταν οι κυκλοφορίες του δεν σημείωναν πλέον επιτυχία έπασχε από κλινική κατάθλιψη.
Ο Ρούσσος πέθανε το πρωί της 25ης Ιανουαρίου 2015, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Υγεία. Γνωστοί φίλοι και πρώην συνεργάτες του, όπως η Νανά Μούσχουρη και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον χαμό του.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz