Καλή πράξη: «Δώρισε τα μαλλιά σου», της μαθήτριας του Γ1 Βιργινίας Αναγνωστοπούλου

Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι πάσχουν από ασθένειες όπως ο καρκίνος με αποτέλεσμα να χάνουν τα μαλλιά τους. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν μια περούκα. Η γνωριμία της 24χρονης Έλενας Κούσης με μία γυναίκα, η οποία είχε χάσει τα μαλλιά της λόγω των παρενεργειών της θεραπείας για τον καρκίνο, την έβαλε σε σκέψεις, για το τι θα μπορούσε να κάνει για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Η Έλενα Κούση έκοψε, όταν γνώρισε τη συγκεκριμένη κυρία, τα μαλλιά της και έψαξε να βρει κάποιον να τα μετατρέψει σε περούκα.Τότε έμαθε ότι ο τρόπος που είχε κουρευτεί και το μήκος των μαλλιών της δεν επαρκούσαν για τη δημιουργία περούκας. Και έτσι άφησε τα μαλλιά της να μακρύνουν με σκοπό να τα ξανακόψει.
Σήμερα μαζί με την 24χρονη Μελίνα-Λουντμίλα Κωνσταντινίδη «τρέχουν» την καμπάνια «Δώρισε τα μαλλιά σου», με σκοπό να βοηθήσουν συνανθρώπους που χρειάζονται περούκες και αδυνατούν να τις αγοράσουν. Η ιδρυτική ομάδα της πρωτοβουλίας αποτελείται από επτά άτομα μεταξύ των οποίων και μία ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου.
«Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα, όταν κούρεψα για δεύτερη φορά τα μαλλιά μου και δεν ήξερα πού να τα δώσω. Το παράδειγμά μου ακολούθησαν και άλλοι από το οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον και καταλήξαμε να έχουμε κομμένες κοτσίδες τις οποίες δεν ξέραμε τι να κάνουμε», περιγράφει η Έλενα.
Ακόμη και η 7χρονη Σοφία, ξαδέλφη της Έλενας, κούρεψε τα μαλλιά της για να τα δωρίσει. Η πρώτη της σκέψη ήταν να απευθυνθεί σε μια εταιρεία που φτιάχνει περούκες, να αναλάβει η ίδια το κόστος και να τη δωρίσει σε κάποιο ίδρυμα.
Τότε γνώρισε τη Μελίνα με την οποία, όπως εξηγεί η ίδια, «διαπιστώσαμε ότι έχουμε πολλά κοινά και μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα». Κι έτσι ξεκίνησαν να οργανώνονται.
«Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι σύντομα θα υπάρχει ένας οργανισμός δωρεάς μαλλιών στην Ελλάδα όπου ο καθένας θα μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι για το χαμόγελο των παιδιών και ενηλίκων που πάσχουν από καρκίνο», τόνισε η Έλενα, που οργανώνει μαζί με τους υπόλοιπους έξι της ομάδας εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.
Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη στην οποία προσήλθαν 200 άτομα με τις κοτσίδες ανά χείρας (είχαν ήδη κουρευτεί σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα κομμωτήρια), ενώ άλλα 100 άτομα κουρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στην Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και την Αθήνα.

Συνεργαζόμενα κομμωτήρια
Στην ιστοσελίδα donatehair.gr μπορεί κανείς να βρει τα συνεργαζόμενα κομμωτήρια που αναλαμβάνουν δωρεάν το κούρεμα μαλλιών και τη μεταφορά τους στην εταιρεία που προβαίνει στην κατασκευή τους.
Προϋπόθεση για να δωρίσει κανείς τα μαλλιά του είναι το μήκος της κοτσίδας που θα κοπεί να είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 20 εκατοστών, τα μαλλιά να μην είναι βαμμένα ή με ανταύγειες, ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε περίπτωση που υπάρχουν λευκά μαλλιά μέσα στην κοτσίδα. Σε δωρεά κοτσίδας μπορεί να προχωρήσουν άνδρες, γυναίκες αλλά και παιδιά.
Η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου όπου ο θεσμός της δωρεάς μαλλιών δεν υφίσταται. «Συνοδοιπόροι στον αγώνα που ξεκίνησε για την υλοποίηση αυτού του οράματος φίλοι, αλλά κι άνθρωποι άγνωστοι σε εμάς, που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν», εξηγεί η Έλενα.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz