Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Εισβολή στο Facebook, του μαθητή του Γ2 Ζαχαρία Κυριακόπουλου

Ως «άθλο» περιγράφουν οι ειδικοί μια επιτυχημένη εισβολή στο Facebook, μετά την διακοπή της λειτουργίας της μεγαλύτερης υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης και το μυστηριώδες tweet της διαβόητης για τις επιθέσεις της ομάδας Lizard Squad. Επιπλέον, το κόστος μιας τέτοιας εισβολής εκτιμάται ότι θα ήταν τόσο υψηλό που δικαιολογεί την επαγρύπνηση των μηχανικών της Facebooκ Inc.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των μελών του Facebook σε μηνιαία βάση, η υπηρεσία εξυπηρετεί 1,35 δισεκατομμύρια χρήστες από το WWW και 1,12 χρήστες μέσω κινητών τηλεφώνων (Σεπτέμβριος 2014).
Το μέγεθος και η κλίμακα του Facebook καθιστούν «εξαιρετικά δύσκολη» μια επιχείρηση διακοπής της υπηρεσίας από αλλεπάλληλα αιτήματα σύνδεσης από πολλαπλές πηγές ταυτόχρονα, δηλαδή μια κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας (DDoS attack), σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών στο πρακτορείο Reuters. Κι αυτό καθώς, αυτές οι επιθέσεις κατευθύνουν χιλιάδες μολυσμένους υπολογιστές υπό τον έλεγχο του επιτιθέμενου στο σάιτ, επιβραδύνοντας ή μπλοκάροντας την πρόσβαση στους χρήστες που το επισκέπτονται συνειδητά, με παράπλευρες συνέπειες στην κίνηση στο Ίντερνετ συνολικά, σε άλλες, ασύνδετες, υπηρεσίες.
Για όσους δεν ξέρουν τι είναι αυτό, DDos Attack (distributed denial-of-service attack) είναι όταν ένας dedicated server ή αλλιώς μηχάνημα στέλνει πολλά πακέτα σε έναν άλλο dedicated server, όποιου είδους και αν είναι αυτός, ή ακόμα σε router (modem). Με αυτόν τον τρόπο αυτά να δυσκολεύονται να φορτώσουν και τα πακέτα και αυτό το οποίο κάνουν host. Όσο πιο γρήγορο είναι ένα μηχάνημα τόσο πιο δύσκολα «πέφτει» με DDos Attack .
Η δυσκολία δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους επίδοξους εισβολείς, αφού θεωρείται γεγονός ότι μεγάλες επιχειρήσεις όπως το Facebook δέχονται πολλές τέτοιες επιθέσεις καθημερινά. Στην συντριπτική πλειονότητά τους αποτυγχάνουν, απαντά στο Quora o João Miguel. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια επίθεση DDoS που κατέλυσε το Facebook, ακόμα και για λίγα λεπτά, συμπληρώνει. Επιπλέον, τονίζει ο ειδικός, μια τέτοια επιχείρηση θα είχε πολύ μεγάλο κόστος, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να υπάρχει το ανάλογο κίνητρο, το οποίο δεν διακρίνω, καταλήγει.
Άλλοι διαχειριστές δικτύων σημειώνουν πως το Facebook έχει χιλιάδες διακομιστές και μια επίθεση αυτού του τύπου θα απαιτούσε ανάλογη προσπάθεια, γεγονός που καθιστά το ενδεχόμενο σχεδόν αδύνατο.

Η Moisey Uretsky, συνιδρυτής της DigitalOcean.com, κάνει μία εκτίμηση του κόστους της κατάλυσης του FaceBook ανά λεπτό offline. Τα έσοδα της υπηρεσίας το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια και σε ετήσια βάση εκτιμά πως θα 3επερνούν τα 10 δις. Αφού ένας χρόνος έχει 525.600 λεπτά, κάθε λεπτό offline κοστίζει στην υπηρεσία περισσότερα από 19 χιλιάδες δολάρια, συμπεραίνει η Urestsky. Το Facebook έμεινε offline το πρωί της Τρίτης επί 50 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου