Έφηβοι και κάπνισμα, της μαθήτριας του Γ2 Πελαγίας Κουτλή

Όσον αφορά το κάπνισμα και τους νέους, υπάρχουν πολλοί αποδεδειγμένοι παράγοντες που καθορίζουν την αιτία που οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα:
·         Συνήθεια γονέων
·         Κοινωνικό περιβάλλον (φίλοι, αδέλφια)
·         Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με την εικόνα του
·         Επίπεδο εκπαίδευσης
·         Κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο
·         Διαχείριση άγχους και καταπίεσης
·         Αποδοχή, παρέες
Όμως οι έφηβοι συχνά αποκλείουν την δυνατότητα εθισμού στο κάπνισμα. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως δεν πειράζει να δοκιμάσουν εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια, ενώ αρκετοί θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε το θελήσουν.
 Όπως είναι γνωστό, το κάπνισμα προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο καπνός που διαχέεται στην ατμόσφαιρα, όταν κάποιος καπνίζει, ανήκει στις καρκινογόνες ουσίες. Τα συχνότερα φαινόμενα ασθένειας που προκαλούνται στους έφηβους που καπνίζουν ή ζουν σε περιβάλλον με καπνό, είναι προβλήματα στην καρδιά και στο αναπνευστικό σύστημα, αναπνευστικές λοιμώξεις και κρίσεις άσθματος, καρκίνο.

Αυτό που χρειάζεται για την αποφυγή της κακής αυτής συνήθειας είναι η θέληση και η αποφασιστικότητα. Ανάλογα με τον χαρακτήρα και τον εθισμό του κάθε έφηβου, η απεξάρτηση γίνεται απότομα ή σταδιακά με συνεχή προσπάθεια. Φυσικά υπάρχουν ειδικά κέντρα βοήθειας και ψυχολόγοι που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz