Ηλέκτρα Αποστόλου: Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης - Μαρίνα Κεφαλληνιάδη (Γ2)



Η Ηλέκτρα Αποστόλου γεννήθηκε το 1912 στην Αθήνα από ευκατάστατη οικογένεια. Το Σεπτέμβρη του 1942, ενώ είχε συλληφθεί από τις κατοχικές δυνάμεις, κατάφερε να δραπετεύσει από το Τμήμα Μεταγωγών Αθηνών μαζί με την τρίχρονη κόρη της, αφού πρώτα είχε μεταχθεί σε νοσοκομείο. Έγινε σταδιακά υπεύθυνη της εθνικοαπελευθερωτικής αλλά και φεμινιστικής οργάνωσης «Λεύτερη Νέα».
Στην Αντιστασιακή οργάνωση «Λεύτερη Νέα», η Ηλέκτρα Αποστόλου προσπαθούσε να περάσει τη νοοτροπία ότι η γυναίκα θα απελευθερωθεί με την ενεργή συμμετοχή της στους κοινωνικούς αγώνες. Προσπαθούσε να πείθει τις γυναίκες, μέλη της οργάνωσης, να παίρνουν το λόγο, γενικά να πράττουν. Οργανώθηκαν συνεργεία αποκλειστικά από γυναίκες που έγραφαν συνθήματα στους τοίχους. Τον Φλεβάρη του 1943 η «Λεύτερη Νέα» αυτοδιαλύεται. Στις 25 Ιουλίου του 1944 στις 7:30 το πρωί η Ηλέκτρα Αποστόλου, συνελήφθη στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου & Ιθάκης από την ομάδα Παρθενίου της Ειδικής Ασφάλειας. Μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Κρυστάλ στην οδό Ελπίδας 3. Εκεί για την αντιστασιακή της δράση, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε.
Η γνωστή στιχομυθία κατά την ανάκριση της στην Ασφάλεια:
- Από πού είσαι;
- Από την Ελλάδα!
- Πού κατοικείς;
- Στην Ελλάδα!
- Πώς σε λένε;
- Είμαι Ελληνίδα!
- Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;
- Όλοι οι Έλληνες!
- Τι δουλειά κάνεις;
- Υπηρετώ τον Ελληνικό Λαό!
- Από ποιον παίρνεις εντολές;
- Μόνο από την Πατρίδα μου!
Το πτώμα της πετάχτηκε βασανισμένο, στις 26 Ιουλίου 1944, έξω από το ξενοδοχείο Κρυστάλ και μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο Αθηνών, όπου ο ιατροδικαστής έκανε τη νεκροψία. Στις 27 Ιουλίου, το πτώμα της πετάχτηκε στους δρόμους της Αθήνας. Οι τρεις βασανιστές της ήταν δυστυχώς Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών που μετά την απελευθέρωση συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz