ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ - Μαργαρίτα Μάου (Γ3)

Πλησιάζει η περίοδος που γράφουμε διαγωνίσματα. Η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού μοιάζει με μια τόσο μακρινή ανάμνηση... Και φανταστείτε ότι τώρα είναι μόνο η αρχή! Πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας πλέον παίζει το άγχος. Άγχος που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η οικογένεια, οι φίλοι, ο σχολικός εκφοβισμός και η πίεση των μαθημάτων. Άλλες φορές πάλι το άγχος επιτείνουν οι καθηγητές ή οι γονείς αλλά και ο ίδιος μας ο εαυτός καθώς πολλές φορές ξεπερνάμε τα όριά μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε και στο τέλος καταρρέουμε.
Με τον σωστό προγραμματισμό, την επιμέλεια και την εργατικότητα μπορούμε να καταπολεμήσουμε το άγχος. Αλλά κυρίως να προλάβουμε την εμφάνισή του. Διότι το άγχος σχετίζεται και με το τι κάνουμε εμείς στην προσωπική μας ζωή αλλά και το πώς συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας και στους άλλους.
Το άγχος μπορεί να εκδηλώνεται με αποφυγή, δυσκολίες συγκέντρωσης, διαταραχές ύπνου, αϋπνίες, εφιάλτες και κοινωνική απομόνωση. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι για τα κορίτσια είναι δύο φορές περισσότερες οι πιθανότητες να βιώσουν κάποια αγχώδη διαταραχή. Τα ανήλικα άτομα εκδηλώνουν το άγχος με διαφορετικό τρόπο από τους ενήλικες, όπως εκρήξεις  οργής και καταστροφικότητα, ενώ  το συναίσθημα του άγχους μπορεί και να μην εξωτερικεύεται καθόλου.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αλλά και με τη βοήθεια ανθρώπων που αγαπάμε ή που έχουν τις γνώσεις και μπορούν αν μας βοηθήσουν.
Τακτοποιήστε τον χώρο σας! Το να περιβαλλόμαστε από υπερβολικά πολλά πράγματα μπορεί να μας καταβάλλει και να οξύνει το άγχος μας. Όταν δεν βρίσκουμε άμεσα αυτό που χρειαζόμαστε δυσκολευόμαστε στην καθημερινότητά μας. Χαϊδέψτε το κατοικίδιό σας! Κάνει καλό στην υγεία σας καθώς αυτό σας αγαπάει  ανιδιοτελώς! Όταν χαϊδεύετε τον σκύλο σας, ακόμα και για λίγα λεπτά, το σώμα παράγει ορμόνες που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα, ενώ ταυτόχρονα, μειώνεται η ποσότητα των βλαβερών ορμονών του στρες. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερη πίεση και λιγότερο άγχος.
Αν και σπανίζει στις μέρες μας, το αληθινό και ποιοτικό γέλιο είναι ένας από τους πιο άμεσους τρόπους στιγμιαίας μείωσης του άγχους, αφού κάθε φορά που ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια, αυξάνεται το οξυγόνο και η ροή του αίματος στα όργανα του σώματος, και το στρες εξατμίζεται. Στην πραγματικότητα, ακόμα και το να σκεφτούμε ότι γελάμε δυνατά μπορεί να μειώσει τις ορμόνες του άγχους.
Το τραγούδι και η μουσική επηρεάζει τη διάθεση των ανθρώπων. Γι’ αυτό με το να τραγουδάς μειώνεται το άγχος, και όχι μόνο, καθώς ταυτόχρονα βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μια βαθιά ανάσα κάνει πολλά. Όταν αγχωνόμαστε τείνουμε να αναπνέουμε γρήγορα και κοφτά με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου. Συγκεκριμένα το άρωμα λεβάντας ή δενδρολίβανου μπορεί να μας χαλαρώνει άμεσα αφού μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης.
Οι τροφές και οι βιταμίνες που συμβάλλουν σε αυτό τον σκοπό είναι οι ακόλουθες:
  • Βιταμίνη Ε: λάδι, ξηροί καρποί, ελιές, θαλασσινά, αβοκάντο
  • Βιταμίνη Β1: δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηροί καρποί
  • Βιταμίνη Β6: ζωικά τρόφιμα, όσπρια, δημητριακά, πατάτες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των νευρώνων.
  • Φυλλικό οξύ: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης. Επηρεάζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Bιταμίνη C: εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, λαχανικά. Συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών.
  • Σίδηρος: κρέας, αυγό, εντόσθια, θαλασσινά. Είναι απαραίτητος για την οξυγόνωση του εγκεφάλου και τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών.
  • Xαλκός: κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, κακάο. Συνεργάζεται με το σίδηρο για την οξυγόνωση του εγκεφάλου.                     
  • Xρώμιο: κρόκος, κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης. Συμβάλλει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο.
  • Ιώδιο: αλάτι, ψάρια, θαλασσινά, λαχανικά. Επηρεάζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, γιατί ευθύνεται για την καλή κατάσταση του θυρεοειδούς.
Ακολουθώντας τα παραπάνω, τα επίπεδα άγχους φαίνεται να πέφτουν. Ποιος όμως ξέρει, αν όλα αυτά είναι όντως αλήθεια…;
Ποτέ δεν θα μάθεις χωρίς να δοκιμάσεις.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz