Ήρωες του '40. Βασίλης Λάσκος - Μυρτώ Μπρη (Γ3)


Ο Βασίλης Λάσκος καταγόμενος από την Μάνη Ελευσίνας ήταν πλοίαρχος και κυβερνήτης του υποβρυχίου «Κατσώνης» κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Το «Κατσώνης» ήταν σχεδόν παροπλισμένο, αλλά ο Βασίλης Λάσκος κατάφερε να το ανακαινίσει και αργότερα να επιτελέσει άθλους στα πεδία των μαχών.  

Το Υ/Β Κατσώνης βυθίστηκε στις 14/9/1943 από γερμανικό αντιτορπιλλικό. Μόλις ο κυβερνήτης του Υ/Β, Βασίλης Λάσκος, είδε με τα κυάλια το γερμανικό πλοίο διέταξε κατάδυση για να προχωρήσει σε τορπιλλισμό. Αλλά λίγο μετά αναγκάστηκε να διατάξει ταχεία ανάδυση αφού το Υ/Β χτυπημένο από βόμβες βάθους έμπαζε νερά. Οι ναύτες μας ανέβηκαν αμέσως στο κατάστρωμα και έβαλαν εναντίον του γερμανικού με το μικρό πυροβόλο του υποβρυχίου. Όπως όμως ήταν εκτεθειμένοι στα καταιγιστικά πυρά του γερμανικού πλοίου σκοτώνονταν ο ένας μετά τον άλλο. Τότε ο ίδιος ο κυβερνήτης κατέβηκε από τη γέφυρα και έπιασε το πυροβόλο. Ήταν όμως ψηλός και δε φυλαγόταν και μετά από λίγο έπεσε κι αυτός νεκρός χτυπημένος κατάστηθα.Αυτό το ηρωικό και παράτολμο πνεύμα εξέφρασε ο Ορέστης Λάσκος, αδερφός του κυβερνήτη του Κατσώνη, σε ένα ποίημα αφιερωμένο στον αδερφό του:

«Μάνα μου χωριάτισσα, κυρά Παμεινώντενα, κυρά Μαριγώ, Ας ήταν σαν τον Βάσο μας, άμποτες να πέθαινα και γω».
Η σύντομη ζωή του Βασίλη Λάσκου, που αποτέλεσε θέμα του ομώνυμου βιβλίου του Μ.Καραγάτση, δείχνει καθαρά ότι ήταν από την πάστα εκείνων των ανθρώπων που είχαν την θέληση και τη δύναμη να δημιουργήσουν Θερμοπύλες, Μαραθώνες και Μεσολόγγια...








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz