Ήξερες ότι η Coca Cola ξεκίνησε να πωλείται σαν φάρμακο για τον πονοκέφαλο; Ελπινίκη Γαβουνέλη (Γ1)



Το 1886, ο John Pemberton, φαρμακοποιός από την Ατλάντα για να αντιμετωπίσει το χρόνιο πόνο από τον τραυματισμό του κατά τον εμφύλιο πόλεμο παρασκεύασε ένα εύοσμο υγρό με χρώμα καραμέλας. Πήγε το παρασκεύασμά του στο γειτονικό φαρμακείο του Jacobs και δόθηκε στους πελάτες για να το δοκιμάσουν. Όλοι συμφώνησαν ότι το ποτό ήταν ιδιαίτερο. Ο λογιστής του Pemberton, Frank Robinson, ήταν αυτός που ονόμασε το μείγμα «Coca-Cola» και το έγραψε με τον χαρακτηριστικό τρόπο που ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Η τελική του συνταγή ήταν απλή: Αραίωμα του φαρμάκου με νερό και χορήγησή του στους πελάτες με πονοκέφαλο. Κατά λάθος όμως, μια ημέρα, αντί για νερό πρόσθεσε ανθρακούχο νερό. Έκπληκτος διαπίστωσε ότι η γεύση του ροφήματος έγινε καλύτερη, και έτσι προτιμήθηκε πλέον η χρήση ανθρακούχου νερού.

Σήμερα μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η Coca-Cola περιείχε ίχνη κοκαΐνης, αλλά το 1886, χρησιμοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό για την παρασκευή πολλών ιατροφαρμακευτικών σκευασμάτων. Αργότερα, όταν κατηγορήθηκε ότι προκαλεί εξάρτηση, καταργήθηκε άμεσα από συστατικό της. Έτσι, τετραπλασιάστηκε η ποσότητα καφεΐνης, χωρίς η αλλαγή να γίνει αντιληπτή από τους πελάτες.

Στην αρχή η εταιρία πουλούσε περίπου 9 ποτήρια Coca Cola την ημέρα. Έναν αιώνα αργότερα, είχαν παραχθεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια γαλόνια σιρόπι. Όμως, ο Pemberton ήταν περισσότερο εφευρέτης παρά επιχειρηματίας και δεν είχε ιδέα ότι είχε εφεύρει ένα από τα σπουδαιότερα προϊόντα στον κόσμο. Τρία χρόνια αργότερα πούλησε την εταιρία του σ' έναν επιχειρηματία της Ατλάντα, τον Άστι Κάντλερ, έναντι περίπου 2.300 δολαρίων.

Ο Κάντλερ μεταμόρφωσε την Coca Cola από μια εφεύρεση σε μια επιχείρηση. Χάριζε κουπόνια για τη δωρεάν δοκιμή της Coca Cola και εξόπλιζε τα φαρμακεία με προϊόντα που έφεραν το σήμα της. Ως το 1895, ο Κάντλερ είχε κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής του σιροπιού στο Σικάγο, το Ντάλας και το Λος Άντζελες.

Ο Τζόζεφ Βίντενχαρμ, που ήταν επιχειρηματίας από το Μισισιπή, ήταν ο πρώτος που εμφιάλωσε το αναψυκτικό και κατάλαβε ότι τα εμφιαλωμένα αναψυκτικά θα είχαν μεγαλύτερη ζήτηση, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να τα έχουν μαζί τους παντού. Το πρώτο μπουκάλι πωλήθηκε το 1894. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1899, δύο δικηγόροι από την Βόρεια Αμερική, ο Μπέντζαμιν Τόμας και ο Τζόζεφ Γουάιτζεντ, εξασφάλισαν το αποκλειστικό δικαίωμα εμφιάλωσης και πώλησης του αναψυκτικού, έναντι ενός δολαρίου.

Από τις αρχές του 19ου η Coca Cola άρχισε να πωλείται και εκτός των Η.Π.Α. με στόχο να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, το Γενικό Χημείο του Κράτους ενέκρινε την κυκλοφορία της το 1964. Σήμερα, μόνο στις Η.Π.Α. καταναλώνονται καθημερινά 6.000.000 Coca-Cola, ενώ το σήμα της είναι αναγνωρίσιμο στο 98% του παγκόσμιου πληθυσμού.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz