ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ (1939-1976) ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ - Ελπινίκη Γαβουνέλη (Γ1)



Ξεκινάει από τη νεολαία της Ένωσης Κέντρου. Σπουδάζει στο Πολυτεχνείο και συμμετέχει στο φοιτητικό κίνημα. Αγωνίζεται και αυτός για τη διεκδίκηση της αναβάθμισης της παιδείας. Τολμάει να γράψει στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη το σύνθημα της εποχής «114 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».
Αρνητής της χούντας, ο έφεδρος αξιωματικός Αλέκος Παναγούλης αποφασίζει να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.
Στο χώρο αποσκευών ενός ταξί μεταφέρει τα εκρηκτικά που έχει καλύψει με μπετόν, και τα τοποθετεί σε μια υπόγεια σήραγγα στο 31ο χιλιόμετρο της Αθηνών – Σουνίου. Το σημείο αυτό αποτελεί μέρος της διαδρομής που ακολουθεί ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Το πρωί της 13ης Αυγούστου του 1968, ο Παναγούλης κρύβεται στα βράχια και περιμένει την κατάλληλη στιγμή που θα περνά η αυτοκινητοπομπή για να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό. 

Το σχέδιο αποτυγχάνει όταν η βόμβα σκάει, αφού έχει περάσει το αυτοκίνητό του δικτάτορα. Η μπαταρία που τροφοδοτούσε τη βόμβα δεν είχε αρκετή ισχύ ώστε να ενεργοποιήσει και τα έξι σημεία και έσκασε μόνο το ένα. Τότε αρχίζει η καταδίωξη του Παναγούλη. Αν και προσπαθεί να διαφύγει με μια βάρκα, δεν τα καταφέρνει διότι η Αστυνομία, ο στρατός και η χωροφυλακή ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή. Ύστερα από δύο ώρες τον εντοπίζουν κάτω από ένα βράχο που είχε κρυφτεί και τον συλλαμβάνουν. Ακολουθούν βασανιστήρια για να ομολογήσει όμως δεν υποκύπτει.
Ο θάνατός του οφείλεται σε τροχαίο ατύχημα στον Άγιο Δημήτριο την Πρωτομαγιά του 1976.

Ο λαός τον τίμησε ως ήρωα και τον θρήνησε σαν μάρτυρα. Ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος που έζησε μια σπάνια ζωή... Ο ήρωας αυτός αν και προσπάθησε να δολοφονήσει τον δικτάτορα έγραψε το εξής: «Μην περπατάς πίσω μου, δε μπορώ να σε οδηγήσω. Μην περπατάς μπροστά μου, δε μπορώ να σε ακολουθήσω. Περπάτα πλάι μου και γίνε φίλος μου».  








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz