Ένα διαχρονικό παραμύθι - Μάου Μαργαρίτα (Γ3)



Το παραμύθι του Εμμανουήλ Ροΐδη «Η Μηλιά» είναι ένα απίστευτο δημιούργημα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1895. Το παραμύθι μας μιλά για την ιστορία της υιοθετημένης Μηλιάς από μια πολύ φτωχή οικογένεια που ζει σε ένα χωριό της Μεγάλη Ελλάδα. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες καθώς ο πατέρας είναι ξυλοκόπος, η μητέρα της πλέκει ρούχα και τα πουλάει και η Μηλιά είναι τόσο γενναιόδωρη που δίνει στους άλλους φτωχού τα μισά από αυτά που έχει και για αυτό όλοι την αγαπούν, άνθρωποι και ζώα . Όταν η Μηλιά γίνεται 17 χρονών αποφασίζει να φύγει από το χωριό της και να πάει στην πρωτεύουσα για να νικήσει σε έναν αγώνα που ο βασιλιάς είχε θεσπίσει. Στόχος των διαγωνιζόμενων ήταν να κάνουν τον βασιλιά να γελάσει και βραβείο το μισό βασίλειο! Η Μηλιά όχι μόνο νίκησε τον αγώνα αλλά παντρεύτηκε και τον βασιλιά, εξασφαλίζοντας μια καλύτερη ζωή για τους γονείς.
Η ιστορία αυτή έχει ένα βαθύ νόημα, που το καταλαβαίνει κανείς καθώς την διαβάζει. Η Μηλιά ήταν τόσο καλή με τους άλλους παρά τις άσχημες συνθήκες στις οποίες ζούσε. Παρατηρούμε, όμως πως στο τέλος όσο καλό είχε δώσει τόσο πήρε.
Το ηθικό, λοιπόν δίδαγμα είναι ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε όσο πιο καλοί μπορούμε. Ακόμη και σε στιγμές που είμαστε εκνευρισμένοι ή πιεσμένοι πρέπει να είμαστε ευγενικοί με τους άλλους και προπάντων με τον εαυτό μας.
Προτού, λοιπόν αρχίσουμε να προσφέρουμε την αγάπη μας στους άλλους, πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι.

Το απρόσμενο και επίκαιρο τέλος είναι χαρακτηριστικό αυτού το διηγήματος. Παρόλο που η αντίληψη ότι το καλό πάντα κερδίζει ισχύει και στο συγκεκριμένο διήγημα ο Εμμανουήλ Ροΐδης φρόντισε να δώσει μια δόση απρόσμενου. Ο βασιλιάς της ιστορίας προκειμένου οι γονείς της Μηλιάς να μένουν στην πόλη τους έδωσε εργασία. Το δύσκολο της υπόθεσης ήταν να βρει μια δουλειά στον πατέρα της ο οποίος ήταν αμόρφωτος. Η λύση ήταν απρόσμενη. Ο τότε υπουργός Παιδείας πέθανε και έτσι ο πατέρας της Μηλιάς διορίστηκε Υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Ροΐδη από τότε έχει γίνει συνήθεια υπουργός παιδείας να είναι αγράμματος.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz