Η ιστορία του ρολογιού - Γιώργος Λάμπρου (Γ3)



   Το ρολόι παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ζωή μας. Χάρις σε αυτό μπορούμε να προγραμματίσουμε τις δραστηριότητες μας  και να συγχρονίσουμε την ζωή μας με τους γρήγορους ρυθμούς του μοντέρνου κόσμου. Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε την ιστορία του ρολογιού, της συσκευής που μετράει τον χρόνο.
  Τα πρώτα ρολόγια εμφανίζονται στην Κίνα το 2.279 π.Χ. με μια πρωτόγονη εκδοχή του ηλιακού ρολογιού. Το πρώτο ηλιακό ρολόι ήταν ουσιαστικά μια ράβδος τοποθετημένη κατακόρυφα στο έδαφος, η σκιά της οποίας κινούνταν στο έδαφος ακλουθώντας την κίνηση του ήλιου. Το 2.000 π.Χ. οι Βαβυλώνιοι κατασκευάζουν ηλιακά ρολόγια βασισμένα στο εξηκονταδικό σύστημα το οποίο αργότερα θα εξελιχθεί στο δωδεκαδικό σύστημα που χρησιμοποιούμε σήμερα.
  Το έτος 1530 π.Χ. εμφανίζονται στην Αίγυπτο οι πρώτες κλεψύδρες με νερό ή άμμο, χρήση των οποίων έκαναν και οι Βαβυλώνιοι προηγουμένως και βεβαίως οι Έλληνες μεταγενέστερα. Οι κλεψύδρες θεωρούνταν πιο πρακτικές από τα ηλιακά ρολόγια επειδή δεν εξαρτιόνταν από την εμφάνιση του Ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αργότερα ο Πλάτων τροποποίησε μια κλεψύδρα νερού ώστε να παράγει έναν συριγμό σε καθορισμένη ώρα, δηλαδή το πρώτο ξυπνητήρι.
   

  Το μηχανικό ρολόι έγινε πραγματικότητα χάρις στον «Μηχανισμό διαφυγής», μια διάταξη που περιλαμβάνει έναν τροχό ο οποίος κινεί τους δείκτες το ρολογιού προς μία κατεύθυνση. Το 725 μ.Χ. κατασκευάστηκε στην Κίνα το πρώτο ρολόι με μηχανισμό διαφυγής.
  Η προέλευση του πλήρους μηχανικού ρολογιού είναι άγνωστη. Πιθανολογείται ότι πρώτοι το χρησιμοποίησαν μοναχοί σε μοναστήρια. Τα πρώτα μηχανικά ωρολόγια ήταν ογκώδεις συσκευές με μηχανισμό αντιβάρων. Αυτές οι πρώιμες συσκευές δεν διέθεταν δείκτες. Το αρχαιότερο από αυτά στην Αγγλία είναι του καθεδρικού Ναού του Σώλσμπερι το 1386 μ.Χ. που σημαίνει τις ώρες, ενώ αυτό που εγκαταστάθηκε στη Ρουέν της Γαλλίας το 1389 μ.Χ. σήμαινε τα τέταρτα της ώρας. Το 1582 μ.Χ. ο Γαλιλαίος δημιούργησε το πρώτο ρολόι με εκκρεμές. 

   Τα πρώτα φορητά ρολόγια εμφανίστηκαν λίγο μετά το 1500, όταν χρησιμοποιήθηκε το ελατήριο. Μέχρι περίπου το 1580 οι μηχανισμοί των φορητών ωρολογίων κατασκευάζονταν πλήρως από σίδηρο αλλά αυτή την εποχή άρχισε η χρήση του ορειχάλκου. Η χρήση πολύτιμων λίθων άρχισε το 1704 με διαμάντια και ζαφείρια. Σήμερα χρησιμοποιούνται συνθετικοί λίθοι τα λεγόμενα «ρουμπίνια» .
Το πρώτο συγχρονισμένο ηλεκτρικό ρολόι ανακαλύφθηκε το 1918 που κινείται συγχρονισμένο με την συχνότητα του ηλεκτρικού ρεύματος μιας πηγής. Το 1929 δημιουργήθηκε το πρώτο ρολόι με κρυστάλλους χαλαζία και ήταν βασισμένο στο φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμού. Τέλος, Το πρώτο πραγματικά ακριβή ατομικό ρολόι χτίστηκε το 1955 στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο μας έδωσε την ακριβέστατη διάρκεια του ενός δευτερολέπτου. Πάνω στα ατομικά ρολόγια βασίζονται πολλές από τις εφαρμογές πλοήγησης που χρησιμοποιούμε σήμερα π.χ. το GPS καθώς όλοι οι δορυφόροι περιέχουν ένα ατομικό ρολόι.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz