Βεργίνα - Ελπινίκη Γαβουνέλη (Γ1)

Η Βεργίνα είναι μια πόλη στην Κεντρική Μακεδονία. Οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Μεγάλη Τούμπα το 1977 -1978. Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Μανόλης Ανδρόνικος, ήταν υπεύθυνος των ανασκαφών.

Ο ίδιος ο Ανδρόνικος στο «Χρονικό της Βεργίνας» εξιστορεί:
«Πήρα το τσαπάκι της ανασκαφής που έχω μαζί μου από το 1952, έσκυψα στο λάκκο και άρχισα να σκάβω με πείσμα και αγωνία το χώμα κάτω από το κλειδί της καμάρας. Συνέχισα το σκάψιμο και σε λίγο ήμουν βέβαιος. Η πέτρα του δυτικού τοίχου ήταν στη θέση της, απείραχτη, στέρια. (…) Είναι ασύλητος! Είναι κλειστός! Ήμουν ευτυχισμένος βαθιά. Είχα λοιπόν βρει τον πρώτο ασύλητο μακεδονικό τάφο». Ήταν ο  τάφος του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά της Ελλάδας. Επίσης βρέθηκαν ασημένια και χάλκινα σκεύη, χρυσά στεφάνια και η χρυσοποίκιλτη πανοπλία του βασιλιά.

Ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου είναι ο μεγαλύτερος και υψηλότερος μακεδονικός τάφος. Τα οστά του νεκρού βασιλιά φυλάσσονταν σε μια μεγάλη χρυσή λάρνακα, με ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο αστέρι στο καπάκι της, το μακεδονικό αστέρι με τις 16 ακτίνες, και στις πλευρές της με κοσμήματα και ρόδακες. 

Τα οστά ήταν τυλιγμένα σε ένα χρυσό ύφασμα. Ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα του τύμβου είναι το χρυσό στεφάνι που βρέθηκε στη κορυφή των αποτεφρωμένων οστών του νεκρού βασιλιά. Eίναι το βαρύτερο και πιο εντυπωσιακό χρυσό στεφάνι που διασώθηκε από την αρχαιότητα. Πρόκειται για ένα χρυσό στεφάνι που αποτελείται από 313 φύλλα βελανιδιάς και 68 βελανίδια και ζυγίζει 714 γραμμάρια.

Οι δυο χρυσές λάρνακες και το μεγάλο στεφάνι βελανιδιάς είναι τα πιο λαμπρά παραδείγματα της ελληνικής τέχνης που βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος. Το αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας, είναι μοναδικό, γιατί χτίστηκε εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι, δηλαδή έχει χτιστεί κάτω από τη Μεγάλη Τούμπα. Έτσι, ο επισκέπτης έχει τη μοναδική ευκαιρία να μπει μέσα στην Τούμπα και να δει τους τάφους, όπως ακριβώς είναι σήμερα.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz