Όταν ο χαρταετός μας εμπνέει… - Μαρίνα Κεφαλληνιάδη (Γ2)



Και σε ποιον δεν αρέσει ο χαρταετός! Κι ας μας είναι δύσκολο να τον σηκώσουμε ψηλά στον ουρανό! Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια ο αέρας, τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο χαρταετός και η τεχνική μας. Αλλά δεν είναι ωραίο μόνο το παιχνίδι μαζί του αλλά και αυτό που ο χαρταετός μας εμπνέει. Μπόρεσε να εμπνεύσει ακόμη και τους επιστήμονες. Για τη μέτρηση της θερμοκρασίας και της ταχύτητας των ανέμων, για τη μελέτη της ατμόσφαιρας και του ηλεκτρισμού, για να βγουν αεροφωτογραφίες κ.α.
Μερικά παραδείγματα…
 
Το 1749 ο Σκοτσέζος μετεωρολόγος Alexander, χρησιμοποίησε χαρταετούς με θερμόμετρα, με σκοπό να μελετήσει τη θερμοκρασία σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος κατόρθωσε, πειραματιζόμενος με χαρταετούς,  να αποδείξει ότι οι αστραπές δεν είναι τίποτε άλλο παρά στατικός ηλεκτρισμός. Από το 1799 μέχρι το 1809 ο George Cayley έκανε πολλά πειράματα με χαρταετούς, προκειμένου να φτιάξει μια μηχανή που να μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους στον αέρα. Αυτό το πέτυχε το 1853 με το πρώτο ανεμοπλάνο του, το οποίο σήκωσε το βάρος ενός ανθρώπου για 40 δευτερόλεπτα! Το 1833 ένας Βρετανός μετεωρολόγος χρησιμοποίησε τους χαρταετούς για να ανυψώσει ανεμόμετρα ώστε να μελετήσει τις ταχύτητες των ανέμων σε διάφορα υψόμετρα. Το 1887 ο E.B. Archibald τράβηξε τις πρώτες αεροφωτογραφίες χρησιμοποιώντας τον χαρταετό.
Αλλά αυτό που μας εμπνέει όλους στον χαρταετό είναι αυτό το πέταγμά του προς τα επάνω, καθώς ο άνθρωπος είναι ένα δημιούργημα που μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του και να δει ψηλά!











Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz