Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο ήρωας που προδόθηκε από την Ελλάδα - Γιώργος Λάμπρου (Γ3)



  Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος είναι μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ελληνικής επανάστασης και είναι διάσημος για τις στρατιωτικές του επιτυχίες αλλά και για την τραγική δολοφονία του από τους συμπατριώτες του.

  Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος γεννήθηκε το 1788 στην Ιθάκη. Ο πατέρας του ήταν ο Αντρέας Βερούσης, ξακουστός αρματολός της περιοχής και η μητέρα του ήταν η Ακριβή Τσαρλαμπά κόρη προεστού από την Πρέβεζα. Λίγο μετά την γέννηση του, ο πατέρας του έφυγε για να ακολουθήσει τον Λάμπρο Κατσώνη αλλά συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε το 1797. Η φιλία του όμως με τον Αλή Πασά εξασφάλισε στον Οδυσσέα μια θέση στην αυλή του Αλή Πασά στα Γιάννενα στην οποία είχαν υπηρετήσει πολλοί ήρωες  της Επαννάστασης.
  Το 1816 παντρεύτηκε την Ελένη Καρέλη και ανέλαβε την στρατιωτική διοίκηση της Λειβαδιάς και αργότερα της Βοιωτίας, της Φωκίδας και της Δωρίδας . Εκεί ήρθε σε επαφή με την Φιλική Εταιρεία και έγινε μεγάλος υποστηρικτής της επανάστασης. Όταν ξέσπασε η επανάσταση ο Οδυσσέας Ανδρούτσος προσπάθησε αμέσως να ξεσηκώσει τους Έλληνες της Ανατολικής Ρούμελης. Η πρώτη διάσημη μάχη του δόθηκε στις 8 Μαΐου του 1821 στο Χάνι της Γραβιάς όπου ο Οδυσσέας με 117 άντρες ανέκοψε την προέλαση του Ομέρ Βρυώνη. 

  Το 1822 ανέλαβε την διοίκηση του κάστρου της Ακρόπολης το οποίο ενίσχυσε με οχυρώσεις και εφόδια. Παρόλα αυτά  η μεγάλη εχθρική παρουσία ανάγκασε τον Οδυσσέα να συνθηκολογήσει με μια τακτική που λέγεται «καπάκια», δηλαδή ψεύτικες ανακωχές για να κερδίσει χρόνο. Αυτή η τακτική όμως δεν κατανοήθηκε από τους γειτονικούς αρματολούς προκαλώντας εχθρικές διαθέσεις απέναντι του.
  Την Άνοιξη του 1822 κατηγορήθηκε από τον Ιωάννη Κωλέτη για συνεργασία με τον εχθρό γεγονός που τον εξόργισε και τον έκανε να παραιτηθεί από το αξίωμα του αρχιστράτηγου της Στερεάς Ελλάδας και να συνεχίσει μόνος του τον αγώνα εναντίον των Τούρκων. Αργότερα όμως ο Οδυσσέας Ανδρούτσος  σκότωσε δύο απεσταλμένους της κυβέρνησης που υποψιαζόταν ότι σκόπευαν να τον δολοφονήσουν. Αυτή η πράξη οδήγησε στην επικήρυξη και τον αφορισμό του από τον  επίσκοπο Ανδρούσης,  Ιωσήφ. Η επικήρυξη όμως ανακαλέστηκε με την κάθοδο του Δράμαλη και ο  Οδυσσέας επέστρεψε. Παρόλο που δεν κατάφερε να ανακόψει την κάθοδο του Δράμαλη, εμπόδισε τον εφοδιασμό και την ενίσχυση των στρατευμάτων του.
  Όταν ηττήθηκε ο Δράμαλης, ο Οδυσσέας επέστρεψε στην  Αθήνα, όπου συνάντησε πολλούς ξένους φιλέλληνες οι οποίοι είχαν έρθει για να δουν τον χαρισματικό χαρακτήρα του. Έφυγε σύντομα από την Αθήνα λόγω των πολεμικών συνθηκών.
  Στις αρχές του 1825 οι συνεχείς διαμάχες του με τους εχθρούς του τον ανάγκασαν να ανεβεί στην Βοιωτία και να κάνει «καπάκια» με τους Τούρκους με σκοπό να εκβιάσει την κυβέρνηση. Αυτή η πράξη επέτρεψε στους εχθρούς του να πείσουν την κυβέρνηση να στείλει μεγάλη στρατιωτική δύναμη εναντίον του. Επικεφαλής αυτής της δύναμης  ήταν ο Γιάννης Γκούρας, προσωπικός εχθρός του Οδυσσέα Ανδρούτσου.
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έργο του Κερκυραίου ζωγράφου Κοζή Δεσσύλλα

  Ο Οδυσσέας παραδόθηκε υπό τον όρο ότι θα μεταφερόταν στην Πελοπόννησο  για δίκη. Ο Γκούρας όμως δεν κράτησε την υπόσχεσή του και τον φυλάκισε στην Ακρόπολη. Έπειτα, λόγω των διαμαρτυριών άλλων ηρώων της επανάστασης για τη μεταχείριση του Ανδρούτσου, η κυβέρνηση διέταξε την θανάτωσή του.
  Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν ένα θύμα της διχόνοιας των Ελλήνων. Πολέμησε γενναία  για να προστατέψει την ελευθερία των ανθρώπων από τους οποίους μετά προδόθηκε και γι’ αυτό η θυσία του δεν θα ξεχαστεί ποτέ.










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz