ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Η εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ
Στις 8 Νοεμβρίου το 2016 διεξήχθησαν οι 58ες ανά τετραετία προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Υποψήφιοι ήταν ο Donald Trump και η Hillary Clinton. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Donald Trump αναδείχτηκε νικητής μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης του δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. O Donald Trump πήρε το χρίσμα στις 20 Νοεμβρίου του 2017 και κατάφερε να νικήσει την Hillary Clinton αν και η ίδια συγκέντρωσε περισσότερους ψήφους από αυτόν.
Οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται σταθερά την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου. Η εκλογή δεν γίνεται άμεσα από το λαό, αλλά από το συμβούλιο των Εκλεκτόρων. Η κάθε πολιτεία, ανάλογα με τον πληθυσμό της διαθέτει έναν αριθμό εκλεκτόρων. Ο υποψήφιος που θα έρθει πρώτος σε αριθμό ψήφων στην κάθε πολιτεία παίρνει και το σύνολο των εκλεκτόρων. Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος με την πλειοψηφία των εκλεκτόρων και όχι των ψήφων. Έτσι συνέβη και στις φετινές εκλογές του 2016.
Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε όλο των κόσμο. Η ομιλία του νέου προέδρου χαρακτηρίστηκε από διάφορους ανά τον κόσμο αντιπάλους του ως η πιο ενοχλητική, δημαγωγική, εκτός τόπου και χρόνου ομιλία που έχει δώσει ποτέ υποψήφιος κόμματος στη σύγχρονη πολιτική εποχή. Ο Trump παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν εξαιρετικά επιτυχημένο επιχειρηματία αλλά πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τις ιδέες του και το πρόγραμμά του. Κυρίως στους νέους ανθρώπους, έρευνες έδειξαν ότι η εκλογή του Trump προκάλεσε αρνητική έκπληξη και ανησυχία λόγω των ακραίων ιδεών που πρεσβεύει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Trump ψηφίστηκε ιδιαίτερα από αυτούς που ζουν σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές και δεν έχουν ανώτερη μόρφωση. Οι ψηφοφόροι του Donald Trump πίστεψαν ότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων θα κάνει κάτι για να προστατεύσει τα συμφέροντά τους.
Εμείς, ως νέοι μαθητές μιας μικρής χώρας, όπως η Ελλάδα, δεν εκφράζουμε θετική ή αρνητική άποψη για την εκλογή αυτή. Παραμένουμε, όμως, προβληματισμένοι και περίεργοι για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και κυρίως για αυτές που θα αφορούν άμεσα την χώρα μας.
Αθηνά Καταπόδη, Φαίη Κοτρώτσιου, Γ2.













Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz