Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΟΔΑ

Στη σύγχρονη εποχή η επιρροή της μόδας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με παλαιότερα. Ειδικά, οι νέοι αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες που δύσκολα μπορούν να αντιταχθούν στις επιταγές της μόδας. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να καθορίσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν τα κορίτσια και τα αγόρια ως προς τις ενδυματολογικές τους επιλογές.
Αρχικά, το φύλο παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την επιρροή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των νέων. Από την μια πλευρά,  για το σύνολο των κοριτσιών, η μόδα φαίνεται να παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Όταν τα κορίτσια μπαίνουν στην διαδικασία να επιλέξουν τι θα αγοράσουν προσέχουν πρώτα την επωνυμία και μετά την τιμή του ρούχου, ενώ η γνώμη των άλλων φαίνεται να τις επηρεάζει ελάχιστα. Από την άλλη, στα αγόρια η τιμή παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο και ακολουθεί η επωνυμία του ρούχου. Η γνώμη των άλλων έρχεται τελευταία αλλά φαίνεται ότι την υπολογίζουν περισσότερο απ’ότι τα κορίτσια.
 Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι νέοι στις μέρες μας χάνουν την προσωπική τους ταυτότητα αφού  αναγκάζονται να ακολουθήσουν την μόδα για να μοιάζουν με το σύνολο με αποτέλεσμα να θυσιάζουν «στο βωμό της» την ιδιαιτερότητα της προσωπικότητάς τους. Ο λόγος είναι πολύ απλός: το διαφορετικό είναι κάτι που δεν είναι αποδεκτό και οι νέοι φοβούνται πολύ τον αποκλεισμό από τους συνομήλικους. Άλλος παράγοντας είναι ότι οι νέοι έχουν ως πρότυπα τους διάσημους με αποτέλεσμα να προσπαθούν να κάνουν τους εαυτούς τους να μοιάσουν σε εκείνους. Αυτό βέβαια προκαλεί όχι μόνο την αλλοίωση του χαρακτήρα τους αλλά συχνοί είναι και οι κίνδυνοι για την υγεία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα κορίτσια που υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε εξαντλητικές δίαιτες χωρίς να λογαριάζουν την ζημιά που προκαλούν στον ίδιο τους τον εαυτό.
Η αλήθεια είναι ότι κατά την περίοδο της εφηβείας είναι δύσκολο κάποιος να διαφοροποιηθεί από τους «πολλούς». Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι η διατήρηση της μοναδικότητάς μας και ο τρόπος που την διαφυλάσσουμε είναι αυτό που τελικά μας κάνει να μπορούμε να ενταχθούμε στο «σύνολο» με ασφάλεια.

Ελισάβετ Αμανατίδη, Γεωργία Αποστολάκου, Γ1.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz