Εξωγήινοι στην Αμερική; Η μεγαλύτερη φάρσα όλων των εποχών! - Πετρίνα Γιαμούρη (Γ1)



Στις 30 Οκτωβρίου του 1938 στην Αμερική εκέινης της εποχής, ο 23χρονος τότε ταλαντούχος σκηνοθέτης και ηθοποιός Όρσον Γουέλς καταφέρνει με την παραστατική του ομιλία μέσα από τη ραδιοφωνική εκπομπή του να πείσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της Αμερικής ότι αρειανοί εισβάλουν στη Γη.
Παραμονή της γιορτής του Χάλοουγιν ζητείται από τον Όρσον Γούελς να διασκευάσει για το ραδιόφωνο το μυθιστόρημα του Άγγλου Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς «Ο πόλεμος των κόσμων», ένα από τα πρώτα συγγραφικά έργα επιστημονικής φαντασίας, στο οπόιο περιγράφεται μια επίθεση εξωγήινων στον πλανήτη Γη.
Η ραδιοφωνική εκπομπή ξεκινάει κανονικά από το δίκτυο του CBS, το βραδυ στις 8:00, ώρα όπου ο περισσότερος κόσμος επιλέγει να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του ραδιοφώνου με τον εκφωνητή να ανακοινώνει τους τίτλους της παράστασης. Την ώρα, όμως, εκείνη οι περισσότεροι ακροατές είχαν συντονιστεί με το αντίπαλο δίκτυο του NBC, όπου εξελισσόταν ένα κωμικό πρόγραμμα. Με τη λήξη του κωμικού αυτού προγραμματός οι ακροατές επιλέγουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του CBS, όπου ακουγόταν η παράσταση του Γουέλς με τη μορφή ενός δελτίου ειδήσεων. Εκείνη την ώρα ο παρουσιαστής διάβαζε το δελτίο ειδήσεων. Αμέσως μετά συνδέθηκε με ένα ξενοδοχείο την Νέας Υόρκης, στο οποίο έπαιζε η ορχήστρα ενός τότε γνωστού ισπανού συνθέτη. Ξαφνικά ο παρουσιαστής διακόπτει το πρόγραμμα, για να ανακοινώσει ότι ένας μεγάλος μετεωρίτης έπεσε στην περιοχή του Νιού Τζέρσει. Στη συνέχεια, συνδέεται με έναν ρεπόρτερ, ο όποιος αναφέρει ότι είδε ένα αρειανό να βγαίνει μέσα από έναν μεταλλικό κύλινδρο. Μετά από αυτό οι εξωγήινοι πλήθαιναν και επιτέθηκαν στο Σικάγο και το Σεν Λούις, σκοτώνοντας 7.000 εθνοφόρους.

Το «γεγονός» αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και χιλιάδες πανικόβλητοι άνθρωποι ετοιμαζόντουσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όλοι οι ακροατές αυτής της εκπομπής πίστεψαν, οτι πράγματι ειχαν κατέβει αρειανοί απο το διάστημα. Πανικός ξέσπασε σε πολλές περιοχές της χώρας. Μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, πολίτες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν απο τον υποτιθέμενο κίνδυνο και από τα υποτιθέμενα τοξικά αέρια που εκτόξευε. Υπήρξαν και πληροφορίες οτι κάποιοι άνθρωποι αυτοκτόνησαν ώστε να αποφύγουν τον επώδυνο θάνατο, που θα τους προκαλούσαν οι εξωγήινοι. Αυτές οι πληροφόριες δεν επιβεβαιώθηκαν.
Ο Όρσον Γουέλς φοβήθηκε ότι, μετα από αυτόν τον πανικό που δημιουργήθηκε, η καριέρα του θα καταστρεφόταν, αλλά αντιθέτως η δημοσιότητα που απέκτησε μετά από αυτό το γεγονός τον βοήθησε να κατοχυρώσει δουλειά στο Χόλιγουντ και να γυρίσει το 1941 μία από τις κορυφαίες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου το «Ο Πολίτης Καίην».








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz