Η έξωση του Όθωνα - ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (Γ1)



Ο Όθωνας έπειτα από εξαναγκασμό του Ελληνικού λαού, εγκαταλείπει μαζί με τη γυναίκα του Αμαλία την Ελλάδα στις 12 Οκτωβρίου του 1862. Τι συνέπειες δημιούργησε;
Ο Όθωνας ήταν ο δευτερότοκος γιός του φιλέλληνα βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄. Γεννήθηκε την 1η Ιουνίου το 1815 και απεβίωσε την 26η Ιουλίου 1867. Στις 6 Φεβρουαρίου 1832 ο Όθωνας, αν και ήταν μόλις 17 ετών, γίνεται ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας. Εκείνη την περίοδο στην Αθήνα ένας νέος βουλευτής ονόματι Επαμεινώνδας Δελιηγιώργης ανεβαίνει στην πολιτική σκηνή (1829-1879). Διακήρυξε πως για ό,τι κακό συνέβαινε εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα ευθυνόταν η βασιλεία και ο Όθωνας. Οι συνέπειες που δημιούργησε αυτή του η στάση ήταν η Ναυπλιακή Επανάσταση την οποία «φούντωσε» ο Δημήτριος Βούλγαρης καθώς και άλλοι πολιτικοί με την σειρά τους λέγοντας πως έπρεπε να φύγουν οι Βαυαροί.
Μετά την καταστολή της επανάστασης ο Όθωνας έδωσε εντολή για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, η οποία και σχηματιστικέ στην τελευταία καμπή της βασιλιάς του υπό τον Γεώργιο Κολοκοτρώνη.
Την 11η Οκτωβρίου η Αθήνα βρισκόταν υπό την στρατιωτική κυβέρνηση του Βούλγαρη. Η θαλαμηγός «Αμαλία» κατέπλευσε το ίδιο μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά. Την επόμενη μέρα ο Όθωνας είχε ήδη αποφασίσει να φύγει από την Ελλάδα, παρά τις ενστάσεις που είχε η σύζυγός του Αμαλία να πάνε στην Μάνη. Μετά από την έξωσή του η Ελλάδα ειρήνευσε αυτόματα. Επτά χρόνια αργότερα από τον θάνατό του, το 1839, πέθανε και η γυναίκα του, Αμαλία.      









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz