Αφιέρωμα στο «Γεώργιος Αβέρωφ» - Παπαθωμάς Γιώργος (Γ3)





Το θωρακισμένο καταδρομικό «Γεώργιος Αβέρωφ» είναι ιστορικό πλοίο της νεότερης Ελλάδας, το οποίο αγοράστηκε το 1911 από την χορηγία του Γεωργίου Αβέρωφ και δαπάνη της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Το «Αβέρωφ» ήταν εκείνη την εποχή το πιο σύγχρονο και ισχυρό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πλοίο παροπλίστηκε το 1952.

Το πλοίο συμμετείχε σε τρεις πολέμους: τον Α΄ Βαλκανικό, τον Α΄ Παγκόσμιο και τον Β΄ Παγκόσμιο . Η πιο λαμπρή εποχή του «Αβέρωφ» ήταν ο Α΄ Βαλκανικός, όταν  συμμετείχε στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενάντια στον Οθωμανικό Στόλο,  αξιοποιώντας την ανώτερη ταχύτητά του και το μέγιστο του βεληνεκούς των πυροβόλων του. Τότε αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο, και αναλαμβάνοντας αυτόνομη δράση, έτρεψε τον εχθρικό στόλο σε φυγή καταδιώκοντάς τον. Η τακτική του έδωσε τη νίκη και τον αδιαμφισβήτητο έλεγχο του Αιγαίου στην Ελλάδα και μετέβαλε πλοίο και ναύαρχο σε ζωντανούς μύθους. Για τους Έλληνες ήταν ο «Τυχερός μπάρμπα-Γιώργος», ενώ για τους Τούρκους «Το Διαβολοβάπορο» («Σεϊτάν παπόρ»). 

Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο (Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ») και το μετέφερε στο Φάληρο. Εκεί βρίσκεται από τότε και τιμά με την παρουσία του το Ελληνικό Ναυτικό και τη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδος.
Εφέτος, για τον εορτασμό της 28ης Οκτώβριου το θωρηκτό «Αβέρωφ» έδεσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο του μεγάλο ταξίδι μακριά από τη μόνιμη θέση του στη Μαρίνα Φλοίσβου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. ΄Ηδη, περισσότερα από 150 σχολεία από όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουν ζητήσει να το επισκεφτούν.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz